Kraftsport i stället för kultur – en käftsmäll

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Moderaterna och Folkpartiet presenterade i dagarna förslag till placering av en ny kampsportslokal. Ett förslag som inte gillas av Vänsterpartiet.

Lund är en idrottande stad. Stora kommunala satsningar, som byggnationen av Sparbank Skåne Arena, har framför allt vigts åt att utveckla bollsporten, medan andra sporter har placerats i andra rummet. En av dem är matt- och kampsporterna. Idrottare som till exempel sysslar med boxning, brottning och karate har fått dras med luggslitna lokaler som inte alls varit anpassade. Det vill den borgerliga oppositionen ändra på. Och det snabbt.
– Vi har inte gjort någonting för kraftsporten. Nu har matt- och kampsporterna gått ihop i en gemensam allians och visat att det finns en bredd i idrotten och även en efterfrågan på nya lokaler, säger Moderaternas oppositionsråd Christer Wallin.

Folkparksbyggnaden ett alternativ
Hans förslag till lokal: Folkparksbyggnaden. Huset är stort och har i princip stått tomt sedan det byggdes i slutet av 70-talet. Olika lösningar har testats, men alla har kommit till korta på grund av ekonomiska eller logistiska problem.
– Jag tycker att det kan vara rimligt att lägga fram Folkparksbyggnaden som ett förslag, och det tycker jag utan politiska förtecken. Vi har länge letat efter en lösning för byggnaden – men aldrig testat idrottsspåret innan, förklarar Christer Wallin.

Vänsterpartiet kritiskt
Men förslaget trampar på röda tår. Först gick Vänsterpartiets kommunfullmäktigeledamot Hanna Gunnarsson till angrepp på Twitter och kommenterade bakomliggande orsaker till lösningen.

En synpunkt som Christer Wallin betackar sig.
– Det är ett barnsligt sätt att ge sig på en idé som togs fram för första gången i somras. Innan dess har idrott aldrig diskuterats i lokalen. Detta är en ny tanke, det är inget jag har suttit och hållit på i åtta år. Kulturspåret har tidigare alltid varit det aktuella, säger han.

Vänsterpartiet väldigt kritiskt
Men Hanna Gunnarssons partikollega Mats Olsson tar kritiken steget längre än att kritisera tidpunkten för förslaget.
– Förslaget är fräckt. Lusfräckt. Vi har tjatat på dem i åtta år att de ska göra någonting med Folkparksbyggnaden, och nu när vi börjar dra i frågan lägger de fram detta. Högern har bekämpat detta i åtta år, men nu kan de inte stoppa det längre. Nu styr inte de, säger han.

Kulturhus ska inte bli kamphus
Lunds grön-röd-rosa styre vill nämligen ha ett kulturhus.
– Det finns perfekta idéer och vi behöver ett kulturhus. Det är det naturliga, säger Mats Olsson och fortsätter:
– Jag kommer från Vänsterpartiets sida så snabbt som möjligt förverkliga ett kulturhus i Folkparksbyggnaden.

Och frågan om nya kampsportslokaler?
– Jag tycker att man ska lösa kampsportens behov på annat ställe. Det är jätteviktigt att det görs. Folkparkshuset ska vara ett kulturhus. Det här är ett stickspår, säger Mats Olsson.

(M) fortfarande positiva
Men Christer Wallin är ändå försiktigt positiv till förslagets genomslagskraft. Nu ska han och Folkpartiets oppositionsledare Philip Sandberg gå vidare med förslaget.
– Vi vill ha upp förslaget i kommunalstyrelsens arbetsutskott. Vi vill att kommunkontoret tar fram ett förslag till en utredning. Jag är öppen att genomföra det på vilket sätt som helst. Jag tycker att nyttan och målet är viktigare än hur det görs, säger Christer Wallin.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

I Lund är jag gammal, i Malmö evigt ung

Glöm presidentvalet! Här är valet du borde bry