Skyltbyte, skatter och skrivna tentor

- in Internationellt
@Beri Zangana

Helsingfors universitet firar 375 år med ny metrostation och mer samarbete väntar mellan universitet i Kuba och USA. Det här är veckans internationella utblick.

Från Kajsaniemi till Helsingfors universitet
I tisdags fyllde Helsingfors universitet 375 år. Detta firades med att metrostationen Kajsaniemi som den hetat sedan 1995 bytte namn till Helsingfors universitet. Många studenter hade tagit på sig sina halarkläder, overaller, för att fira. Det rapporterar studenttidningen Studentbladet.

USAFler öppna dörrar för den akademiska världen
I december förra året meddelade USA:s president Barack Obama att han ville återupprätta diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba. För den akademiska världen innebär detta att fler dörrar öppnas för fler utbytesstudier men även forskningsprojekt länderna emellan, skriver University World News.
– Vi tror att det kommer vara en bra första start, säger Jorge Duany, chef för det kubanska forskningsinstitutet vid Florida International University.

Labour öppnar för examensskatt
Det brittiska socialdemokratiska partiet Labour anser att det nuvarande systemet med studieavgifter för högre utbildning är orättvist. Vinner partiet valet i år kommer studieavgifterna att ersättas med en examensskatt. Labour öppnar även för andra alternativ som att behålla studieavgifterna men istället för 9000 pund per år ska det ske en nedskärning till 6000 brittiska pund per år, skriver University World News.

StorbritannienStudenter får ersättning
The Guardian skriver att fem studenter från Sussex University nu ska få ersättning av universitetet för sina avstängningar efter att ha deltagit i en demonstration mot privatisering av universitetet i december 2013. The Office of the Independent Adjudicator for Higher Education, en ombudsmannaorganisation för studenter, rekommenderar nu att universitetet betalar en ersättning till varje student på 2000 till 2500 pund.
Avstängningen väckte starka reaktioner hos både studenter och allmänheten som menade på att det var ett hot mot studenternas rätt till att protestera

Delade uppfattningar kring digitala tentor
Målet var att tre av fyra tentor skulle vara digitala på Oslos universitet år 2014. Ett mål som inte uppnåtts, då cirka 40 procent av tentorna fortfarande skrivs med papper och penna.
– Universitetsledningens mål har inte förankrats i verkligheten. De har tagits ur luften utan hänsyn till om de faktiskt skulle kunna uppnås, säger Studentparlamentets utbildningsmiljöansvarige Runar Bjørkvik Mæland till studenttidningen Universitas.