Stor spridning

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Högtryck på lundagard.se!

I förra veckan hade vi drygt 16000 unika besökare på webben! Det är ungefär dubbelt så många besökare som vi brukar ha. Den stora spridningen kom tack vare våra praktikanter Felicia Green och Casper Danielsson som levererat mycket material. Philip Stålhandskes nyhet ”Lunds svåraste tenta fortsatt svår” gav också stor spridning – kul!

I helgen var det redigeringshelg. Jag höll mig borta från redaktionen, men Annika och Kenneth och ett stort antal medarbetare redigerade och korrekturläste papperstidning 1/2015. Den kommer i lundastudentens brevlåda på lördag.

Jag såg att Radio AF:s Mattias Torstensson dissekerade Instagram som nyhetskanal. Instagram är som Mattias skriver en bildtjänst som kräver hög personlig närvaro för att kunna nå ut till potentiella mediekonsumenter. Storyn, den personliga berättelsen, är i första rummet. Det gäller att göra ett bra urval på bilder och rapportering för att följaren ska få ut något av det.

Jag håller med Mattias på alla punkter, men tänkte också lyfta fram några andra viktiga aspekter. På Lundagård har vi flera duktiga fotografer som skulle kunna bidra till att hålla vårt Instagram-konto uppdaterat med nyhetsflöde. Anledningen till att många tidningar och nyhetsmedier finns i sociala medier är för att locka trafik. Fördelen med Facebook och Twitter är att de tillåter aktiva hyperlänkar, som dirigerar trafiken till den egna nyhetssajten. På Instagram går inte detta, och det innebär att nyhetsorganisationen måste jobba med ytterligare en plattform för att förmedla nyheterna. Resurskrävande och kanske inte fullt så effektivt för oss, just nu. Men om URL-länkar börjar tillåtas är vi inte sena att börja sprida nyheterna även där.

I stället är vår strategi med Instagram-kontot att visa vad som händer ”bakom kulisserna” på Lundagård. Det är ett sätt att ge läsaren en inblick i allt arbete som ligger bakom nyheterna vi publicerar – allt från idémöten och faktiska intervjuer till redigering och viktiga fikor.

Apropå fikor, så har jag dragit igång en ny kartläggning. Den kommande tiden ska vi kartlägga hur många mikrovågsugnar som finns i studenternas lunchrum på universitetet. Allt för att du ska kunna undvika de långa köerna till mikron när du är som mest tentapluggstressad.

Tipsa mig om hur det ser ut just där du pluggar – adressen är carl-johan.kullving@lundagard.se