En dag kvar till 1300-talet

- in Bildspel, Spex

Lundagård har tagit tempen på Jesperspexet dagarna innan premiären. Trots repetitioner sex dagar i veckan och fyra timmars nattsömn är stämningen på topp.
– Det händer grejer, folk blir kära, säger skådespelaren Karolina Lindén.

Det är två dagar kvar till premiären av Jesperspexets föreställning Den stora schismen. En föreställning om två rivaliserande påvar som utspelar sig i under det sena 1300-talet.

Spexet, med lite fler än hundra medlemmar, har flyttat in i AF-borgen och ska strax köra ett genrep. Skådespelaren Karolina Lindén har precis fått den sista delen till kostymen, en randig jacka.
– Vår kostymör är en gud. Det fanns inget tyg som passade så hon har satt ihop ett själv.

Kostymören, Louise Green Jeppsson, läser på tillskärarakademin i Malmö, när hon inte syr kostymer åt Jesperspexet.

Inne i sminket trängs tre kostymörer och fyra skådespelare. Sminkchefen Amalia Nylander sitter och virkar en mustasch till den onde påven Clemens. Till den här föreställningen är det bara en mustasch och ett skägg. Men Amalia Nylander, som har sminkat fyra år i Var glad spexet, har hunnit med ungefär tjugo skägg i spexkarriären så här långt.

I syrummet sitter en lista på väggen med alla kostymörers namn. Sprätthönan.
– Det är en tävling där vi ser hur mycket alla har sprättat. Men vem som vinner, vet bara jag. Det kan bli den som sprättar minst eller den som sprättar mest. Eller kanske mitt emellan, säger Louise Green Jeppsson.

Hon förklarar att desto mer det sprättas, ju bättre kostymer brukar det bli. Och sprätthönan triggar definitivt till sprättning. Just nu är det Kent som har sprättat mest. Huruvida det är bra eller dåligt, återstår att se.
– Det är bra om mustaschen blir klar till dagens genrep, men imorgon måste det vara klart. Den kommer nästan vara klar idag, säger Amalia Nylander om mustasch-virkandet.

Anders Engström, som spelar konfirmationsprästen Per Henry, är mycket nöjd med sin sminkös. Varje sminkös har tre skådespelare och det är tradition att de dricker bubbel tillsammans innan föreställningen. Idag är det genrep på bubblet också.
– Vi repar varje dag i en månad så man kommer varandra väldigt när, säger Anders Engström.
– Folk blir kära, det händer grejer, säger Karolina Lindén.

I stora salen pågår soundcheck och liturgisk ljuder från högtalarna. Sången blandas med hamrande, borrande och andra skådespelare som dansar och sjunger.

Dekorchefen Pontus Liljeberg står mitt på scenen och konstruerar ett två meter högt kors på ett podium.
– Vi ligger bättre till än vi brukar. Igår kunde vi gå hem redan tjugo över fyra. Tidigare år har vi jobbat till sju på morgon, säger Pontus Liljeberg.

Efter bara fyra timmars sömn är han tillbaka och jobbar. Han avslöjar hur en spexare överlever: på kaffe, cola och kärlek.

Föreställning Den stora schismen har premiär fredagen den 6 februari i AF-borgen. Mer info och biljetter hittar du här.