80-årskalas och föreläsningsserie

- in Nyheter

Utrikespolitiska föreningen, UPF, i Lund fyller 80 år och det firas med föreläsningsserie de kommande dagarna.

Kajsa Fernström Nåtby är en av arrangerna bakom UPF:s jublieumsvecka. Foto: Privat
Kajsa Fernström Nåtby är en av arrangerna bakom UPF:s jublieumsvecka.
Foto: Privat

Utrikespolitiska föreningen i Lund grundades 1935 och har sedan dess på olika sätt verkat för att främja en utrikespolitisk debatt.
– Det känns jättekul att vara en förening som funnits så länge, framför allt för att det finns mycket traditioner som funnits med så länge och det känns då som att det vi göra spelar en roll, säger Kajsa Fernström Nåtby.

Tusenårstema
I och med att i år, 2015, också är året då milleniemålen löper och ska vara uppnådda och nya mål ska bli antagna har UPF valt att ha temat ”Millenium Development Goals, Beyond 2015” under sitt 80-årsfirande.
– Milleniemålen har sin målgång nu 2015 och det är kul att det sammanfaller med att vi fyller 80 år. Vi tycker det passar väldigt bra eftersom Milleniemålen innehåller många områden som är aktuella för utrikespolitik, säger Kajsa Fernström Nåtby.

Mer engagerande
Från 17 februari till 19 februari är schemat proppat med workshops och föreläsningar. Stora namn som Birgitta Ohlsson, Sveriges tidigare EU minister, gästar Lund för att föreläsa, men också representanter från ideella organisationer och FN kommer att delta.
– Workshopsen kommer att vara mer integrerande och kanske också mer engagerande. Det kommer att vara lite intimare. På föreläsningarna är det en person som står och pratar, förklarar Kajsa Fernström Nåtby.

Dagarna kommer att täcka in flera viktiga områden inom utvecklingssektorn så som jämställdhet, klimatförändringar, hälsa och unga.
– När vi planerade in föreläsare ville vi att de skulle passa temat eller kunna prata om ämnen som anknyter till temat. Vi ville ha bredd och olika perspektiv.

Gratis för medlemmar
För den som känner sig sugen att gå på en workshop eller föreläsning och inte är medlem i UPF kostar eventet 20 kronor för den som är medlem i Studentlund, och 30 kronor för den som inte är medlem i Studentlund. Den som är med i UPF går in gratis.
– Innan varje föreläsning står vi och kollar medlemskap och vill man bli medlem är det lättast att ta med sig 100 kronor kontant och så får man medlemskap ett år, säger Kajsa Fernström Nåtby.

Föreläsningarna och workshopsen kommer att vara geografiskt utspridda i Lund, men det flesta håller till på Eden eller i AF-borgen.

Tider och gäster:

Tisdag 17/2

  • 15:30 Per Bolund, finansmarknadsminister, pratar om klimatförändringar och grön ekonomi
  • 17:30 Projekt 6, en workshop om HIV/aids
  • 19:00 Birgitta Olsson, tidigare EU-minister, föreläser om ”det saknade Milleniemålet”

Onsdag 18/2

  • 16:00 Läkare utan gränser föreläser om mödravård
  • 17:30 UN Youth, en workshop om Unga och post-2015 målen
  • 19:00 Asger Ryhl, VD på Un Women i Norden, föreläser om milleniemålen från flickor och kvinnors perspektiv

Torsdag 19/2

  • 16:00 Börje Ljunggren föreläser om utveckling från ett asiatiskt perspektiv
  • 17:30 UPF:s historia, en guidad tur i AF-borgdens arkiv
  • 19:00 Staffan Landin föreläser om Gapminder och utmaningar inom utvecklingsområden