30 dagar utan varmvatten

- in Nyheter

I en månad har de boende i Gamla och Nya huset på Lunds nation haft dålig värme och varit utan varmvatten. Idag fick de boende beskedet att de måste betala full hyra, trots sämre standard i en månad.

De boende i Gamla och Nya huset på Lunds nation har varit utan varmvatten och med dåligt uppvärmda bostäder i en månads tid. Problemet är nästan löst och senast måndag nästa vecka ska allt fungera felfritt.
Enligt hyreslagen har hyresgäster rätt till reducering av hyran om boendet varit i sämre skick en tid. I dag fick de boende beskedet att styrelsen beslutat om att hyressänkning uteblir.
– Det känns orimligt och orättvist. Framför allt med tanke på att dialogen mellan oss hyresgäster och studentbostadshuset varit extremt bristfällig, säger en av de boende nationen.

Fest i källaren
Paul Pierce är styrelseordförande för Lunds Nations Studentbostadshus och berättar att det var efter en fest i källaren som det hela började, men boende på nationen som Lundagård pratat med förklarar att de inte blivit informerade om orsaken.
– För ungefär tre veckor sedan var det några studenter som hade fest i källaren. Då stängde de av huvudkranarna och då stängdes varmvattnet av till elementen, berättar Paul Pierce.

Rätt till lägre hyra
Den första rapporten om att varmvattnet och värmen var borta kom den 25 januari. Enligt hyresgästföreningen har en hyresgäst rätt till en lägre hyra från och med det datum hyresgästen berättar om problemet för hyresvärden till dess att det är löst. Enligt denna regel borde alltså de boende i Gamla och Nya huset på Lunds nation som varit utan varmvatten ha rätt till en lägre hyra från och med 25 januari. Men enligt Paul Pierce är det inte så enkelt.
– Detta är åsamkat av de boende själva. Det kommer alltså inte utgå någon kompensation. För att få en hyresreduktion måste man ha dokumenterat vilken tidpunkt, hur länge och vilken lägenhet för att vi ska få en tydlig problembild, säger han.

Men det är information de boende på Lunds nations drabbade studentboenden inte har fått.
– Det ligger på hyresgästens ansvar att ta reda på vilka regler som gäller, säger Paul Pierce.

Anmäler till Länsstyrelsen
På måndag är det husmöte på Lunds nation.
– Vi boende är motiverade att få genom en hyresreducering. Nu tar vi saken i egna händer och planerar en anmälan till Länsstyrelsen, säger en boende som Lundagård pratat med.

Husförmännen på Lunds nation har avböjt att kommentera händelsen.