”Vi kände oss aldrig hotade”

- in Nyheter

Hallå där… Mikael Strandberg, upptäcktsresande som på idag visar sin dokumentär Expedition Yemen – 126 degrees in the shade på Kino i Lund.

Varför valde du Jemen?
– Jag ville framför allt ge ett nytt perspektiv på landet som porträtterats på ett snedvridet sätt i västerländska medier, där Jemen främst framställs som väldigt farligt och som ett läger för Al-Qaeda.

Hur farligt är Jemen?
– Det har visserligen blivit värre sedan jag var där och spelade in dokumentären 2011-2012. Men när jag och min kompanjon Tanya Holm var där kände vi oss aldrig hotade. För det mesta träffade väldigt varma och gästvänliga människor vart vi än vände oss.

Vilken var den största utmaningen?
– När vi befann oss i huvudstaden Sanaa och försökte få tillstånd att resa utanför staden. Utanför Sanaa styrs Jemen av olika klaner och det var också en utmaning att få tillåtelse att passera deras områden.

Vilka erfarenheter tar du med dig från resan?
– Framför allt att man kan möta generösa och vänliga människor vart man än befinner sig i världen.
– Jag stärktes även i min tro på att alla ska få chans till utbildning, vilket givetvis inte alla har i Jemen, men som vi har här i Sverige.

Vart går nästa äventyr?
– Just nu har jag inget planerat. Jag har fullt upp med att redigera en dokumentär om en resa genom England som jag gjorde, körandes min dotter i en barnvagn, från Manchester till London. Filmen kommer ge en bild av England som står i skarp kontrast mot den som vanligtvis förmedlas, säger Mikael Strandberg.

  • Idag fredag klockan 14:00 visar och diskuterar Mikael Strandberg sin dokumentär Expedition Yemen: 126 degrees in the shade på Kino i Lund.
  • Arrangemanget anordnas av Centrum för Mellanösternstudier.
  • Inträdet är gratis.