Hybrida möjligheter

- in Nyheter

Kan man få jobb som litteraturvetare? På Lux försöker kåren lösa detta.

Det pratas ofta om att filosofi-, teologi- och humaniorastudenter har svårt att komma ut i arbetslivet. För andra året i rad arrangeras arbetsmarknadsdagen Hybrid av Humanistiska och teologiska kåren, HTS, – där målet skapa kontakt mellan dessa studenter och arbetsgivare.

Projektledaren Mikael Skäppegård. Foto: Sofia Esfandi
Projektledaren Mikael Skäppegård har tillsammans med HTS anordnat arbetsmarknadsmässan.
Foto: Sofia Esfandi

Potential till att växa
Projektledaren Mikael Skäppegård har tillsammans med kåren anordnat årets arbetsmarknadsdag.
– Vi vill visa våra studenter att det finns fler arbetsgivare än man kan tro, genom att presentera vilka möjligheter som finns och på sätt öppna upp arbetsmarknaden. Många studenter tror till exempel att det enda man kan bli när man pluggar litteraturvetenskap är bibliotekarie, säger Mikael Skäppegård.

Detta är andra gången Hybrid hålls självständigt av HTS. Innan dess brukade HTS dela arbetsmarknadsdag med Samhällsvetenskapliga kåren. Separationen innebär också att kåren får börja om från ruta ett.
– Arbetsmarknadsdagen har blivit mindre i skala, vilket har gjort att fler arbetsgivare är försiktiga med att komma hit. De vill helst vänta tills evenemanget blir lite större eftersom det innebär ganska stora kostnader för dem att komma hit. Men Hybrid har potential att växa, säger Mikael Skäppegård.

Simona Nedeljkovich är från Serbien och gör sin master i Europastudier. Foto: Sofia Esfandi
Simona Nedeljkovich är från Serbien och gör sin master i Europastudier.
Foto: Sofia Esfandi

Söker jobb
Simona Nedeljkovich är från Serbien och gör sin master i Europastudier. Hon tar sin examen nästa sommar men idag är hon mest intresserad av att få information om jobb eller praktik.
– Det är första gången jag besöker Hybrid men jag tycker att det är ett jättebra initiativ. Min förhoppning är att bo kvar här i Sverige och för det behöver jag ett jobb.
Vilka arbetsgivare verkar mest attraktiva för dig?
– Arbetsförmedlingen och Unicef. De verkar ha många möjligheter för unga men idag tittar jag bara runt, säger Simona Nedeljkovich.

 

Artikeln har uppdaterats efter publicering.