Skapar feministisk frizon

- in Nyheter

Lunds universitets första feministiska förening är här.

I höstas när Louise Ögland, Lisa Hedengran och Björn Magnusson började studera genusvetenskap insåg de att inte fanns någon förening inom universitetet som tog upp feministiska frågor.

Nu har de startat sin egna feministiska förening, FemiLund som är ansluten till Akademiska föreningen.
– Feminismen är vår hjärtefråga och vi vill att alla studenter ska ha möjligheten till att engagera sig. Därför har vi också valt att gå via AF istället för att ansluta oss till en kår. Eftersom vi är knutna till universitetet är vi politiskt obundna och kommer hantera frågor som rör studenter, säger Louise Ögland, ordförande för FemiLund.
Vad har ni fått för respons?
– När vi stod på Hälsningsgillet märkte vi att intresset för oss var stort. Många har sagt att det är på tiden att en feministisk förening startas på universitetet. Det behövs en feministisk frizon där feminister från alla program kan samlas och utbyta idéer och känna sig trygga, säger vice ordförande Lisa Hedengran.
– Det märks att vi behövs och att studenter vill ha en plats där de kan prata om feminism och jämställdhet, säger Björn Magnusson, kassör i FemiLund.

Medlemmarna formar föreningen
Förutom att ha föreläsningar kommer FemiLund också ha kulturcirklar, kör och självförsvar där medlemmar kan få lära sig om hur de kan försvara sig själva.
– Vi är en nystartad förening, det innebär att vi lämnar utrymme till att låta föreningen växa tillsammans med det engagemang som medlemmarna bedriver. Vi är öppna för förslag, säger Lisa Hedengran.

FemiLund kommer idag klockan 19.00 i AF-borgen anordna sin första föreläsning, efter det kommer nästa föreläsning vara den 13 april med fokus på veganism och feminism. Releasefesten kommer hållas den 18 april på Smålands nation.