Uppsala årets studentstad

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

För första gången någonsin får Uppsala pris som årets bästa studentstad.

Det var idel glädje när Uppsala fick ta emot utmärkelsen som Årets studentstad.  På bilden från vänster: Rebecka Stenkvist, ordförande SFS, Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör i Uppsala, Elice Larsson, vice ordförande Ultuna studentkår, Miranda Cox, vice ordförande Uppsala studentkår, Caisa Lycken ordförande Uppsala studentkår, Olof Melander, Kuratorskonventet, Marlene Burwick, ordförande i kommunstyrelsen och Sofie Henriksson från Veterinärmedicinska föreningen.  Foto: Ergo/Lina Svensk
Det var idel glädje när Uppsala fick ta emot utmärkelsen som Årets studentstad.
På bilden från vänster: Rebecka Stenkvist, ordförande SFS, Kay Svensson, biträdande universitetsdirektör i Uppsala, Elice Larsson, vice ordförande Ultuna studentkår, Miranda Cox, vice ordförande Uppsala studentkår, Caisa Lycken ordförande Uppsala studentkår, Olof Melander, Kuratorskonventet, Marlene Burwick, ordförande i kommunstyrelsen och Sofie Henriksson från Veterinärmedicinska föreningen.
Foto: Ergo/Lina Svensk

Lund gick återigen bet när Uppsala tog hem utmärkelsen Årets studentstad. Priset instiftades av Sveriges förenade studentkårer 1999 och har aldrig tilldelats Lund. Uppsalas framgång stavas samarbete och kampanjen 7 krav.
– Det här är resultatet av ett långsiktigt arbete som har gett frukt. Vi vill locka hit studenterna, men också få dem att stanna kvar i staden. Vi har Sveriges bästa universitet, men nu har vi också kvitto på att vi har den bästa studentstaden, säger Marlene Burwick, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, till tidningen Ergo.

”Ett bra samarbete”
– Uppsala vinner på helheten. De jobbar kontinuerligt med studentfrågorna och har ett bra samarbete, vilket kampanjen 7 krav visar, säger Rebecka Stenkvist, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.
Förra året vann Trollhättan delvis på grund av bostadsgarantin till studenterna. I Uppsala byggs det 2000 för få bostäder per år. Varför vinner Uppsala?
– De har tagit rätt steg i bostadsfrågan och satt igång flera projekt. De får utmärkelsen för att de visar helheten och ett aktivt samarbete mellan studenter, kommun och universitet.
I Lund har Lunds universitets studentkårer och kommunen inlett ett nytt samarbete. Får Lund utmärkelsen nästa år?
– Kan de uppvisa hur samarbetet gått och visa på hur de förbättrat för de olika studenternas behov och bakgrund så är det en fördel. Vi välkomnar naturligtvis en ansökan men vem som får utmärkelsen får vi se, säger Rebecka Stenkvist.

Läs motiveringen här:

Studentstadskommitténs motivering 

Uppsala utmärker sig som en stad som arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Det anrika universitetet vågar tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016.