Oden möter Jesus

Asagudarna möter kristendomens förkämpar när Helsingborgsspexet sätter upp spexet ”Den Heliga Kampen”. En föreställning som hade mått bra av att skruva upp tempot, tycker Lundagårds recensent.

I hundratals år har Valkyria och Döden bokfört döda själar i företaget ASA, där Oden är vd. Plötsligt börjar siffrorna sjunka för asagudarna – Kristendomen AB har gjort intåg på marknaden och tagit hand om fler och fler själar.

Nu vill ärkeängeln Gabriel och den Heliga Anden ta över ASA med Herrens hjälp, men neddragningar som följd. Valkyria tvingas sluta och öppna Val’s Halal-kebabhak istället, och tillsammans med Tor smider hon planer på att förstöra affären mellan Oden och Kristendomen AB.

Manuset har en bra röd tråd och det är lätt att följa med i handlingen. På detta genrep finns fortfarande viss osäkerhet i dialogerna – spexet skulle må bra av att tempot skruvades upp för att ordvitsarna och de komiska poängerna inte ska gå förlorade. Dekoren är om inte obefintlig så ytterst sparsmakad, vilket är synd då det är svårt att skapa rätt miljö med bara två arbetsbord.

Helsingborgsspexet skiljer sig från de flesta lundensiska spex. Dels förekommer inte klassiska revykupletter, utan det är mestadels modernare poplåtar som getts ny text. Teatersalens uppbyggnad skapar en mer intim stämning mellan publik och skådespelare. Istället för att låta orkestern, eller i det här fallet bandet, vara bakom scen är de istället uppställda på ytterligare en scen. Närheten mellan band och skådespelare är något som Helsingborgsspexet skulle kunna utveckla ytterligare för fler komiska effekter.

Helsingborgsspexet är spartanskt och skådespelarna visar en gläjde och glöd för vad det gör. Med ett snabbare tempo så kan Den Heliga Kampen bli riktigt bra.

 

Bästa dekoreffekt: Graftavlan
Bästa rekvisita:
 Andens ficklampa
Bästa samspel: Valkyria och Tor
Bästa monolog: Oden
Gladast på scen:
Valkyria
Skönaste låt: Din Hammare är borta (mel: Summertimes). Tack för trumpeten!

Text: Carl-Johan Kullving
Foto: Lukas J. Herbers

 • Var: Teatersalen, Dunker Kulturhus i Helsingborg.
 • När: PREMIÄR Fredag 17/4 – 19:00
  Lördag 18/4 – 19:00
  Söndag 19/4 – 15:00
  Tisdag 21/4 – 19:00
  Onsdag 22/4 – 19:00
 • Pris: 120 kronor för vuxna och 70 kronor för studerande och barn. Biljetter kan köpas via Ticnet eller Dunkers biljettcentral

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Lägenheter står tomma i Helsingborg

Att söka boende som Lundastudent är ett slagfält