Cykeldagen får sällskap av Bike Kitchen

- in Nyheter

Fler måste ställa bilen hemma och cykla istället. Det tycker Naturskyddsföreningen, Lunds kommun och Bike Kitchen som arrangerade Cykeldagen i lördags.

Philip Holtam, Bart Oostenrijk och Vera Chudnikova kommer från Bicycle Kitchen. Foto: Lukas J. Herbers
Philip Holtam, Bart Oostenrijk och Vera Chudnikova kommer från Bike Kitchen.
Foto: Lukas J. Herbers

Bike Kitchen är en ideell förening där entusiaster och amatörer kan mötas och få hjälp att laga sina cyklar. Alla arbetar ideellt och det finns verktyg att tillhandahålla för dem som behöver hjälp att exemplevis byta kedjan eller höja sadeln.

Vera Chudnikova kommer från Bike Kitchen och studerar hållbarhetsstudier på universitetet.
– Konceptet är att man inte ska behöva köpa verktyg som aldrig används eller behöva betala massor för att få saker gjorda på cykeln som man kan fixa själv, berättar Vera Chudnikova.

Bike Kitchen har också ett samarbete med kommunen som gör att alla trasiga och kvarglömda cyklar lämnas in för att Bike Kitchen ska kunna använda reservdelarna.
– Det är bättre än att återvinna, eftersom det inte krävs någon energi för att återanvända de fungerande delarna av cykeln, förklarar Vera Chudnikova.

Alla kan vara med
Alla på Bike Kitchen jobbar ideellt och även om man inte är cykelexpert kan man komma dit för att lära sig, eller för att få hjälp med sin cykel. I dagsläget har de bara öppet en dag i veckan, men med förhoppningar att kunna öka sina öppettider och ge fler möjlighet att närvara.

På plats under Cykeldagen fanns även Lundahoj, ett företag som tillhandahåller cyklar till kommunen för att lundaborna ska kunna hyra cyklar att ta sig fram på. Det finns både tredagarskort och kort som gäller för ett år.
– Det fungerar som ett komplement till kollektivtrafiken, man kan även koppla sitt kort till jojo-kortet. Cykelkorten gäller även i andra städer där samma tjänst erbjuds, som exemplvis Göteborg, säger Tommy Persson på Lundahoj.