Parentesen spärras av Siste april

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I år blir det inget stort Siste april-firande på Parentesen. Förra årets festande blev droppen och AF Bostäder väljer i år att begränsa tillströmningen.

Tidigare år har det varit högtryck på Parentesen under Siste april. Men efter förra årets festande är det stopp. Den stora folkmassan blev då okontrollerbar för de boende och tryggheten för personerna gick inte att garantera.

Därför väljer AF Bostäder i samråd med representanter från korridorerna att i år spärra av Parentesen för utomstående personer under Siste april.
– Efter Valborg i fjol behövde vi ta ett krafttag. Då eskalerade det på Parentesen och det blev stora materiella skador. Nu måste vi sätta ned foten och vi tycker att det är ett ansvar som vi måste ta, säger Pierre Andersson, bostadsombudsman på AF Bostäder.

Ingång övervakad av ordningsvakter
Från och med förmiddagen den 30 april kommer Securitas att spärra av Parentesen. Varje hyresgäst har tilldelats två armband som ger inträde till Parentesen – ett för hyresgästen själv och ett för en eventuell besökare.

All in- och utpassering kommer att ske via gångbron till bilparkeringen under övervakning av ordningsvakter.
– Vi har fört en dialog med de boende och det här är lösningen vi har kommit fram till. Vårt ansvar som hyresvärd är att vi ska kunna garantera de boendes trygghet. Det här är det lättaste och mest beprövade sättet, säger Pierre Andersson.

Victor Bengtsson, förman på B3-korriodren på Parentesen.
Victor Bengtsson, förman på B3-korridoren på Parentesen. Foto: Kalandranis Dimitris

Lösningen ett nödvändigt ont
Victor Bengtsson är förman för korridor B3 på Parentesen – en av de korridorerna som förra året tog mest skada. Han ser avspärrningen som ett nödvändigt ont för att kunna få bukt med problemen.
– Förra året fick jag agera dörrvakt på min egen korridor för att hålla oinbjudna ute. En kille som inte blev insläppt valde då att hämta en sprejburk och spreja ned hela trapphuset, säger han.
– Avspärrningen under Valborg är en så fruktansvärt mycket bättre lösning än det som har varit tidigare och vi har gått med på den. Många ser Parentesen som en fritidsgård, säger Victor Bengtsson.

Kritiska röster mot inskränkt rätt
Diskussionen bland de boende på Parentesen har bland annat handlat om hur tilltaget inskränkt de boendes egen rätt att ha gäster.
– Jag förstår om folk på Parentesen kan känna sig inskränkta. De får gärna ha hur många gäster de vill – men, snälla, bara inte just på Valborg, säger Victor Bengtsson.
– Tanken med avspärrningen är inte att stänga ner Parentesen, utan att döda ryktet om att man kan komma och fucka ur här.

Krävs kommunikationsinsats
Men Victor Bengtsson tror att Parentesens Siste april-tradition är svår att tvätta bort och att ordningsvakterna kommer att få mycket att göra.
– Det kan i stället utvecklas till ett stort parkeringskrök, typ som ett festivalområde. Men det ligger på AF Bostäders bord, säger han.

Pierre Andersson på AF Bostäder tror att avspärrningen kommer att respekteras.
– Vi kommer att gå ut och informera allmänheten om att Parentesen är avstängd. Det krävs en kommunikationsinsats, men folk verkar redan känna till det, säger han.

Hur mycket kommer ordningsvakterna att kosta?
Det är svårt att säga i nuläget. Ordningsvakterna kommer att stanna kvar efter behov och det avgör kostnaden.

Är detta något ni kommer att fortsätta med i framtiden?
– Vi testar detta i år och får sedan se hur det spelar ut sig och utvärdera lösningen med de boende på Parentesen, säger Pierre Andersson, bostadsombudsman vid AF Bostäder.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.