Full student slog hus – döms för skadegörelse

En fest på Studentgården i Skanör blev lite för blöt för en lundastudent som nu dömts till skadegörelse efter att ha gett sig på ett hus.

I början av terminen hade lundastudenten åkt till Studentgården i Skanör med drygt 50 andra studenter för att ha en kick-off. Festen började redan vid lunchtiden med utomhuslekar. Studenten drack stora mängder starksprit och har därför få minnesbilder av kvällen, men han minns att rörde sig kring ett hus och frös.

Förstörde grind
Desto fler minnen har en av grannarna till Studentgården. Grannen tittade på tv när han hörde oväsen från gatan. Från fönstret ser han sedan hur den dömde studenten sparkar och slår mot en grannes hus. Huset påminner om Studentgården men ligger drygt 200 meter därifrån. Studenten slår sönder tio fönsterrutor, skadar två rullgardiner och krukväxter. Han förstör även grinden och utebelysningen till huset när han försöker ta sig in.

Kände sig övergiven
I förhör säger studenten att han hade en känsla av att han var övergiven och av misstag kommit till fel hus. Väl vid huset, som han såg som Studentgården, trodde han att han blivit övergiven av de andra studenterna. Han tror därför att han försökte ta sig in för att få tillbaka sina tillhörigheter. Men studentens minne från tillfället är begränsat.

I samband med att ett fönster krossades skar han sig på en glasskärva och började blöda. Polisen kom till platsen och kunde gripa honom drygt 40 minuter efter att grannen ringt ledningscentralen.

Inte nöd
Studenten menar att han inte hade uppsåt till skadegörelsen eftersom han gav sig på fel hus. Han menar också att han handlade i nöd då det var kallt ute och han trodde att han blivit övergiven. Tingsrätten hävdar däremot att studenten inte befunnit sig i fara för liv, hälsa och egendom. Det saknar därför betydelse för bedömningen av uppsåtet att han gav sig på fel hus.

Studenten döms av Malmö tingsrätt för skadegörelse till villkorlig dom och 30 dagsböter á 50 kronor. Han ska dessutom betala 27 440 kronor jämte ränta till villaägarna och 500 kronor till Brottsofferfonden.

 

Artikeln har korrigerats efter publicering.