”Självklart är jag feminist”

- in Nyheter
@Sofia Fritze

Hon träffade sin man under studietiden och har varit feminist sedan hon var småbarn. Möt finansminister Magdalena Andersson i en intervju om studieavgifter, vallöften och Anders Borg.

Varför ska en lundastudent rösta på Socialdemokraterna i nästa val?
– Om man vill att Sverige ska vara ett land där alla som växer upp och bor får möjlighet att växa  och utvecklas utifrån sina förutsättningar och våga drömma om framtiden.

Har du inget mer konkret du kan lova väljarna?
– I grunden röstar man efter sina värderingar och det där är en väldigt grundläggande värdering för oss socialdemokrater. Men det är klart att jag hoppas om fyra år att här står byggkranar på fler ställen, att arbetslösheten är lägre och att fler får möjlighet att gå en högre utbildning.

Senaste tiden har det varit diskussioner kring studieavgifter. Hur ser du på det?
– Det skulle beskära en del ungdomar möjligheten att gå på en högre utbildning för kommer man inte från en bakgrund med studievana så är det redan i dag en ganska hög tröskel för att börja på en högre utbildning. Skulle man därutöver lägga en studieavgift blir tröskeln för de som kanske idag går en utbildning bli för hög och innebär det att man stänger möjligheten för de ungdomarna, och det tycker jag är fel väg att gå.

Du har själv pluggat väldigt mycket, bland annat på Handelshögskolan i Stockholm. Har du något roligt minne att dela med dig av?
– Oj… ja men det är klart att jag har haft fantastiskt roligt under studietiden. Det bästa var naturligtvis när jag träffade min man.

Vill du berätta hur det gick till?
– Jag träffade honom redan på inträdesprovet och senare träffade jag honom på en fest. Jag tyckte han var snygg och trevlig.

Som politiker blir du ofta citerad i media. Finns det något du sagt som du ångrar?
– Ja, det finns det säkert, annars hade jag nog pratat för lite! Ofta säger man ”fan sa jag det där” och så hoppas man att ingen fattar vad jag sa. Ibland har man sagt något som man tänkte ”shit det där blev inte bra, hoppas dom inte fattade hur korkat det var”.
– Det är klart att oftast när man pratar är media där och då gäller det att ha tungan rätt i mun men samtidigt vill vi ju inte ha för tråkiga politiker som bara säger självklarheter. Vi vill ju ha personligheter i politiken också, vi är ju människor.

Känner du att du får fram den sidan av dig själv, den riktiga Magdalena Andersson?
– Alla har ju en bred palett i vår personlighet och det är klart att det bara är en del av den personen som speglas i media.

Du är den första kvinnliga finansministern i en socialdemokratisk regering. Hur är din egen syn på feminism och jämställdhet?
– Självklart är jag feminist. Det har jag varit sen jag var småbarn. Jag minns att jag var upprörd över att min kompis hade lägre veckopeng än sin bröder på grund av att hon var tjej. Det är otroligt grundläggande att vi ska vara jämställda, att vi ska ha olika förutsättningar om vi föds till kille eller tjej är totalt oacceptabelt.

Har du själv fått den möjligheten eller har du någon gång känt dig begränsad av att vara kvinna?
– Det är klart att jag, som alla andra, lever i ett samhälle där kvinnor begränsas. När jag växte upp bröt jag normen för hur flickor förväntades uppträda på 70-talet. Det är klart att de mallar som finns har påverkat mig som person. Sen har jag haft väldigt tur med bra arbetsgivare, som till exempel Göran Persson.

Har du inte någon kvinnlig förebild?
– Det finns en del kvinnliga ”tanter” från socialdemokratin som jag tycker varit starka, som Ingela Thalen och Lena Hjelm Wallén.

Vad har du att säga om din företrädare Anders Borg?
– Han skötte statsfinanserna på ett bra sätt under själva finanskrisen och det har jag gett honom mycket beröm för. Sen tycker jag det är fel att han under sina senare år fortsatte sänka skatten på lånade pengar trots att vi var igenom själva krisfasen.

Om vi träffas igen om 10 år, vad kommer du att vara stoltast över att ha genomfört?
– Att vi fått ner arbetslösheten och har vänt resultaten i skolan.