Universitetet äntrar MAX IV

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Den nya forskningsanläggningen MAX IV är färdigbyggd. I måndags skrev Lunds universitet på ett 25-årigt hyreskontrakt och ska nu få all utrustning på plats.

MAX IV-bygget är klart. Nu väntar slutinstallation och så kallad driftsättning av själva acceleratorn innan invigningen den 21 juni 2016.

Lunds universitets rektor Torbjörn von Schantz fick under måndagen ta emot en symbolisk nyckel till MAX IV. Han var imponerad av vad som hittills åstadkommits.
– Den här byggnaden ska ta den högteknologiska forskningen in i framtiden. MAX IV är ett landmärke att vara stolt över, säger Torbjörn von Schantz i samband med överräckningen.

’’Magiskt’’
Byggnationen har gått över förväntan. I stället för de beräknade 2,2 miljarderna, kostade bygget närmare 1,9 miljarder. Dessutom blev det klart tre månader innan utsatt tid. Med 3200 personer inblandade har byggherren Fastighets AB ML4 upprättat 20 byggnader och 50 000 kvadratmeter.
– Det har varit magiskt, säger Ulrika Hallengren, vd för Fastighets AB ML4.

Tur en framgångsingrediens
Christoph Quitmann, direktör vid MAX IV, framhåller flera faktorer för framgången. En av dem: Tur.
– Det finns delar av framgången vi inte kan rå över, bland annat de låga räntorna och lågkonjunkturen, säger han och nämner samtidigt de goda förberedelserna och hårda jobbet.

25 år långt kontrakt
Nu är bygget Lunds universitets. I alla fall ett tag framöver. Måndagen den 1 juni 2015 skrev universitetet på ett hyresavtal med byggherren Fastighets AB ML4 som sträcker sig över 25 år. Men Torbjörn von Schantz är inte orolig.
– Många framstående forskare har varit intresserade av MAX IV, säger han och lägger till:
– Den här lösningen känns trygg och ekonomiskt hållbar långt framöver. Vi kommer att bedriva världsledande forskning under många år.

Det här är MAX IV:

På Max IV kommer elektroner kunna accelereras till nära ljusets hastighet för att kunna studera strukturella och elektroniska egenskaper i olika material.
– Anläggningen kommer exempelvis kunna användas till att utveckla medicin som hejdar eller skyndar på tillväxt i kroppen, säger Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.