Nytt språkcafé för att bryta barriärer

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Språket är nyckeln till förståelse. Det tror blivande studenten Ellen Arnesson och vännen Lola Alshabee som under hösten startar upp ett språkcafé i Helsingborg.

I Lund anordnar Humanistiska och teologiska studentkåren café Multilingua för språkintresserade vid fakulteten. Nu följer Helsingborgs kommun efter och kommer under hösten att lansera sitt eget språkcafé i Dunkers kulturhus. Vännerna Ellen Arnesson och Lola Alshabee står i samarbete med Helsingborgs kommun för initiativet.
– Idén är att samla så mycket människor och språk som möjligt. Genom olika språk kan man träffas och byta erfarenheter med varandra, säger en av initiativtagarna Ellen Arnesson.

’’Det behövdes något mer’’
Språkcaféet testkördes under våren, men sjösätts på riktigt i höst. Idén fick Ellen Arnesson och Lola Alshabee när de själva besökte lokala språkcaféer, men kände att konceptet inte utnyttjades fullt ut.
– Vi kände att det inte fanns något café som försökt att bli större. Det behövdes något mer, säger Ellen Arnesson.

Kan bryta barriärer
Under våren kom närmare 30 personer och fikade och språkade med varandra på språkcaféerna, men i framtiden hoppas vännerna på att ännu fler kan lockas. De vill att människor ska kunna mötas över samhällsklyftorna genom språket – något som kan vara särskilt aktuellt i just Helsingborg.
– Helsingborg är en ganska segregerad stad. De olika kulturerna i staden möts inte på ett sätt som man kan önska – men vi hoppas att ett sånt möte ska kunna ske på Kulturhuset, säger Ellen Arnesson.

Vilka riktar ni er mot?
– Framför allt mot unga. Målgruppen är 15–25 år, men vi vill ha en blandning av människor. Vi riktar oss egentligen till alla som gillar språk och vill träffa människor.

Nästa språkcafé hålls i Dunkers kulturhus i Helsingborg på torsdag eftermiddag. Därefter trummar konceptet på med fem fler tillfällen under hösten. Men Ellen Arnesson hoppas att det bara är början.
– Vi tycker att detta är så jäkla kul. Målet är att samla och få folk intresserade av språk. Detta väcker folk på olika håll, säger hon.

Artikeln har uppdaterats efter publicering.