Internationell injektion i Lund

- in Nyheter
@Casper Danielsson

1750 nya internationella studenter fyllde AF–borgen under höstens Arrival day.

Busslast efter busslast stannar på och åker från gårdsplanen utanför AF–borgen. Det är Arrival day, vilket innebär att många av de drygt 2000 internationella studenter som ska börja höstterminen kommer till Lund.

Beny Wuin från Singapore kom till Lund under tisdagen.
Beny Wuin från Singapore kom till Lund under tisdagen. Foto: Jens Hansen

Många nyfikna blickar har letat sig in i AF–borgen för att checka in vid Lunds universitet. En av dem är Beny Wuin från Singapore, som står och styr med skattepapper. Inte helt ovant, då han under höstterminen ska han studera företagsekonomi vid Ekonomihögskolan.
– Jag valde Lund för att jag vill uppleva sederna i Sverige och passa på att resa mycket under terminen, säger han och fortsätter:
– Det känns bra att vara här. Jag tycker att Lund är en väldigt cool och modern stad.

200 personer från universitetet
Under Arrival day får de nya studenterna bland annat träffa representanter från universitetet, Skatteverket och Svenska för invandrare. Och det är mycket att stå i: under dagen finns hela 200 personer från Lunds universitet närvarande. En av dem är Magnus Öinert, som under dagen hjälpt nya studenter att ta sig till AF–borgen.
– Det har gått bra och än så länge är det lugnt. Men vi får se framåt dagen, säger han när vi pratas vid runt lunch.

Valentina Pivotti från Italien är nöjd med Lund än så länge.
Valentina Pivotti från Italien är nöjd med Lund än så länge. Foto: Jens Hansen

Inne i AF–borgen är det desto mer kaotiskt. Stora salen är fylld av stolar och nya studenter som försöker orientera sig bland de olika buden. Men Valentina Pivotti från Italien tar turbulensen med ro och är än nöjd med sitt val av universitet.
– Jag ska studera master i matematisk statisk. Utbildningen fanns i Stockholm och Lund, men jag gillar inte Stockholm, så det fick bli Lund, säger hon och lägger till:
– Men jag har hört att det är ett bra universitet och ett väldigt levande studentliv.

1750 personer checkade in
Daniel Gunnarsson arbetar som masterkoordinator och är ansvarig för Arrival day. Han är nöjd med dagen.
– Det gick väldigt, väldigt bra. 1750 personer checkade in och det flöt på bra, säger han.

Äran för det smidiga mottagandet menar Daniel Gunnarsson ska riktas åt alla ideellt arbetande faddrar.
– Vi 140 helt underbara faddrar som jobbade ideellt och ställde upp. De gjorde ett helt ljuvligt arbete och vi kan inte tacka dem nog, säger han.

Under veckan fortsätter arbetet med att ta emot internationella studenter och bland annat anordnas panelsamtal med tidigare internationella studenter.