Kreditkassan storinvesterar i studentbostäder

- in Nyheter
@Casper Danielsson

500 000 kronor. Så mycket investerar Kreditkassan i två företag som bygger studentbostäder. Målet är att tjäna pengar och samtidigt bidra till bostadsbyggandet.

I dag kom Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport som återigen vittnar om en stor brist på studentbostäder i Lund. En av de betydande anledningarna till bristen anses vara den dåliga lönsamhet som studentbostäder bidrar med. Förhållandet avskräcker privata aktörer och byggandet går därför sakta.

250 000 gånger två
Men det finns de som ser en ljus framtid för byggandet av studentbostäder. Under tisdagskvällen beslutade Kreditkassans styrelse att investera en halv miljon i studentbostäder. Investeringarna görs i de börsnoterade studentbostadsbolagen K2A och Prime Living och avser 250 000 kronor vardera.
– Kreditkassans verksamhet går bra och vi går nu med vinst. Det finns inget behov av att utöka vår utlåning mycket mer. Nu ser vi att vi vill investera i någonting långsiktigt och så att vi kan finansiera verksamheten på längre sikt, säger Kreditkassans ordförande Vilhelm Hultgren.

Vilhelm Hultgren är ordförande för Kreditkassan. Foto: Lukas J. Herbers.
Vilhelm Hultgren är ordförande för Kreditkassan.
Foto: Lukas J. Herbers.

Ingen spekulativ investering
Dagens ränteläge gör det svårt för Kreditkassan att få avkastning på sina banktillgodohavanden – men efterfrågan på fler studentbostäder är fortsatt stor.
– Det är ingen högriskinvestering: Det är en extrem bostadsbrist för studenter och det finns ingen större risk om att bostäderna kommer att stå tomma. Detta är ett bra sätt att både hjälpa studenterna och förvalta våra pengar på ett bra vis, säger Vilhelm Hultgren.

Finns det några pengar att hämta i att investera i studentbostäder?
– Jag tror att det finns en affär i att hyra ut studentbostäder. De har lägre risk än andra fastighetsbolag. Detta är ingen spekulativ investering, utan tanken är att bolagen ska ge en direktavkastning som överstiger bankräntan, säger han.

’’Bra sätt att stödja studenter’’
Investeringen kommer att utgöra ungefär en femtedel av Kreditkassans aktieportfölj och Vilhelm Hultgren förväntar sig en årlig avkastning kring åtta procent. Men det är inte bara ekonomiska intressen som har motiverat investeringen.

– Detta är ett sätt för oss att hjälpa folk att få tak över huvudet och att det blir billigare för studenterna att bo. Vi anser att detta vara en ansvarsfull investering på alla plan, säger Vilhelm Hultgren.

Fakta: Kreditkassan

  • Grundades år 1922.
  • Är en stiftelse som drivs i samverkan Lunds universitets studentkårer.
  • Lån kan ges till studenter som studerar vid universitet eller högskola i Skåne och som är medlem i studentkår.
  • Det finns Lilla lånet som omfattar 1000–5000 kronor, och Stora lånet som omfattar 6000–20 000 kronor.