Läkare och tjejer eftertraktade hyresgäster

- in Nyheter

Nästan hälften av alla svenskar tänka sig att hyra ut ett rum till studenter. 20 procent av dem vill att hyresgästen helst ska vara läkarstudent. Det visar en ny undersökning från Svensk Fastighetsförmedling.

Bostadsbristen är ett ständigt närvarande samtalsämne – inte minst för studenter. I dag beräknas det saknas cirka 2 000 studentlägenheter i Lund för att fylla behovet. För att tackla efterfrågan, pågår ett ständigt arbete med att få privatpersoner att hyra ut ett rum eller soffa i sitt hem. Vilket många vill, visar det sig.

En fjärdedel vill bara hyra ut kort
Svensk Fastighetsförmedling har kommit ut med en undersökning som visar att närmare hälften, 46 procent, av alla svenskar kan tänka sig att hyra ut ett extrarum till en

Sofie Selin är ansvarig för BoPoolen. Foto: Jens Hunt.
Sofie Selin är ansvarig för BoPoolen.
Foto: Jens Hunt.

student – åtminstone för en kortare period. Bara 26 procent av de som ställer sig positiva till att hyra ut är villiga att göra det om uthyrningsperioden är relativt kort.

Enligt undersökningen är läkarstudenter allra mest eftertraktade som hyresgäst. 20 procent hyr helst ut sitt rum till just läkarstudenter, medan sjuksköterska, jurist och ekonom skuggar tätt bakom. Desto mindre eftertraktade är personer som studerar till marknadsförare och fastighetsmäklare – endast två procent vill helst att hyra ut sitt rum till dem.

Sofie Selin är ansvarig projektledare på BoPoolen, Lunds universitets studentkårers andrahandsförmedling för bostäder. Hon har inte märkt av hyresvärdars olika preferenser, men att spekulerar kring att läkarstudenter är de mest eftertraktade på grund att av läkares höga status generellt.

Många söker enbart tjejer
Det är inte bara utbildningen som spelar roll när sökande hyresgäster ska väljas ut.  Även vad studenten har för kön är av betydelse.
– En tråkig trend jag märkt är att vi på senaste tiden fått in många hyresvärdar som helst söker tjejer. Jag har full förståelse för att en ensamstående kvinna söker någon av samma kön, men det är tråkigt om det är fördomar om att killar inte är lika städade och lugna som ligger bakom, säger Sofie Selin.

Via BoPoolen anordnas det den 10 september ett bostadsmingel på café Athen i AF-borgen. Där kan studenter träffa potentiella hyresvärdar direkt, med jurister på plats som kan svara på juridiska frågor.
– På så sätt får båda parter en mer personlig bild, och vår förhoppning är att det personliga mötet ska göra att fler tar steget att hyra, säger Sofie Selin.
– Det kommer avslutas med en speeddejting där båda parter i slutet får fylla i vilka de skulle vilja hyra ut till eller hyra av, och blir det en match så hör vi av oss.