Tusentals välkomnar flyktingar – universitetet utanför

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Tusentals personer i Lund kommer i dag att manifestera för ett humant flyktingbemötande. Lunds universitets rektor är inte en av dem.

Under måndagskvällen kommer en stor manifestation för ett humant flyktingbemötande att hållas på Stortorget i Lund. Initiativet har lockat ett stort intresse och på Facebook har mer än 3500 personer aviserat att de kommer. Men en stor spelare står utanför: Lunds universitet.

Göteborgs universitet tar ställning
Liknande manifestationer har hållits runt om Sverige under den senaste tiden. Bland annat hölls en manifestation i Göteborg under förra veckan, i vilken Göteborgs universitets rektor Pam Fredman uppmuntrade studenter och anställda att delta. GU:s prorektor Helena Lindholm deltog även i manifestationen.
– Att delta i en manifestation för människor på flykt från krigets fasor är ett sätt att visa medmänsklighet och stödja mänskliga rättigheter, sa Pam Fredman, rektor Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Röster höjs mot universitetet: ”Ingår i rollen”
På grund av det har röster höjts om att Lunds universitet ska följa Göteborgs universitets exempel. Under fredagen skapades ett upprop som ställer krav på att Lunds universitet ska agera i frågan. Under måndagen hade 61 personer skrivit under uppropet. Bakom det står bland andra doktoranden Niklas Selberg.
– Det ingår i universitets roll att i dagens situation stå upp för asylrätten och vi har ett ansvar att engagera oss. Det är viktigt att universitetet tar ställning i sådana här frågor, säger Niklas Selberg.

Niklas Selberg kontaktade under förra veckan universitetets rektor Torbjörn von Schantz i ärendet, varpå von Schantz i onsdags publicerade ett inlägg på sin blogg som heter ’’Så bidrar vi till att lösa de globala utmaningarna’’. I blogginlägget beskrivs svårigheterna med att veta när och hur universitetet ska ta ställning – och när man inte ska göra det. Niklas Selberg är inte tillfreds med rektorns bemötande av problemet.
– Det var inte det jag efterlyste. Rektorn beskriver det som ett universitet alltid ska göra, och menar att det räcker. Vi har olika syn på universitetets roll i samhället, jag vill att universitetet ska göra något mer än det vi alltid gör, säger Niklas Selberg.

Vad kan universitetet bidra med?
– Universitetet kan bidra med utveckling av kritisk kunskap och resurser för att uppmärksamma de här frågorna. Det handlar också om att visa solidaritet med kollegor och människor i andra delar av världen, säger han.

”Inte min roll”
Rektor Torbjörn von Schantz menar å sin sida att det inte är hans roll som myndighetschef att välja enskilda fall att engagera sig i.
– Jag välkomnar alla som engagerar sig i frågan, men jag kan inte som myndighetschef säga till medarbetare att de ska ta ställning till det ena eller det andra. De ska följa sitt samvete, säger Torbjörn von Schantz och fortsätter:
– Många har förvånat sig över att Pam Fredman (GU:s rektor, reds. anm.) gick ut och tog direkt ställning. När ska Pam Fredman i nästa sammanhang inte skriva på ett manifest? Det är det som är problemet. Detta är en lätt sak att engagera sig i för att det här är angeläget för alla, men nästa gång kan det vara någonting där jag i sådana fall skulle ta ställning åt endera hållet genom att inte ställa upp. Då blir det en markering, säger han.

Förklaringen duger inte
Det är en förklaring som Niklas Selberg inte köper.
– Då får man ta ställning till de olika fallen när de väl dyker upp. Jag menar att han ändå ska göra detta – hur man gör i framtiden får man diskutera då, säger han.

Men när universitetet väljer att inte ta ställning, kliver flera studentorgan fram. Bakom måndagens manifestation står bland annat Lunds universitets politiska och ekonomiska förening, Lupef. Teknologkåren vid Lunds tekniska högskola väljer att anordna en gemensam samling inför manifestationen.