Smålands nation drog fullt – arvodet skänks till flyktinghjälp i Sverige

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Författaren Nina Björk skänker sitt arvode till flyktinghjälp efter hennes föreläsning på Smålands nation.

Under början veckan anordnade Smålands nation en föreläsning med feministiskt profilerade författaren och skribenten Nina Björk. Föredraget var en del av Smålands nations novischaktiviteter och Björk föreläste på temat ”Systrar, kamrater och kapitalister – några samband och motsättningar”.

Skänker 8000 kronor
Och författaren verkar leva som hon lär. Efter föreläsningen enades Smålands nation och Nina Björk om att författarens arvode i stället ska skänkas till arbetet med flyktinghjälp. Arvodet följer Författarförbundets rekommendationer och avser 6000–7000 kronor.
– Nina bestämde att det ska gå till flyktinghjälp. Var är inte helt bestämt än men troligen till någon förening som arbetar med praktiskt hjälp här i Sverige, säger Olof Björk, PR-ansvarig för Smålands nation.
– Det var helt hennes eget initiativ och hon gjorde det på grund av krissituationen. Vi tyckte att det var jättefint.

Tror du att nationerna kan göra mer för att hjälpa till?
– Ingen av nationerna har ju mängder med pengar, men i alla fall en stor medlemsbas. Därför går det anordna arrangemang för att få folk att skänka pengar och saker om det skulle behövas, säger Olof Björk.

200 personer kom
Föreläsningen med Nina Björk följde ett nytt koncept för Smålands nation. Medlemmar i nationen tilläts gå in gratis, medan utomstående fick lov att betala 60 kronor i entréavgift eller teckna medlemskap direkt i dörren, för att sedan gå in gratis. Det nya upplägget visade sig lovande direkt. Lokalen fylldes med närmare 200 personer – 50 av dem nya medlemmar i Smålands nation.
– Vi är glada att det inte kom för många personer, så att alla fick plats. 50 nya medlemmar är många, det kan jag säga. Vi kommer att fortsätta med det här upplägget, säger Olof Björk på Smålands nation.