Påve på besök i Lund

- in Nyheter

Under måndagen besökte den koptisk-ortodoxe påven Baba Tawandros II Lund för första gången. I sin föreläsning, ”The role of Christianity in the world and in serving peace”, talade han om vikten av frihet.

Aulan i universitetshuset är dunkel och halvfull av mumlande åskådare, nästan alla i medelåldern. Ett antal poliser vakar utanför byggnaden. Säkerheten är motiverad, den koptiska minoriteten har på senare år utsatts för ett antal attacker, främst från muslimska fundamentalister.

Kritisk mot skilsmässor
År 2012 tog Baba Tawandros II tog över som koptisk påve, överhuvud för närmare 60 miljoner kopter. Under sin period som överhuvud för den koptisk-ortodoxa kyrkan har han fått kritik för sitt orubbliga fördömande av skilsmässor. Enligt honom är skilsmässa aldrig ett alternativ, oavsett situation.

Sorlet tystnar och en andaktsfull stämning lägger sig över salen när påven och hans följe går fram mot podiet. Alla iklädda svarta särkar, långa skägg och basker- liknande hattar.

Ordförande inledde samtalet
Lunds styrelseordförande, Jonas Hafström, hälsar åskådarna välkomna och redogör kort för kopternas historia i Sverige. I dag finns det mellan 2000–4000 kopter i Sverige. Påven och flera i hans följe fnissar när Hafström berättar att Sverige nyligen fick sitt första koptiska fotbollslag.

När applåderna efter Hafström tystnat reser sig påven och går långsamt mot mikrofonen. Han är lång, minst ett huvud längre än männen i hans följe, och respektingivande i sin svarta dräkt.

Läser innantill på stapplande engelska
Efter att ha ställt ifrån sig sin gyllene spira inleder han ett långt tal om vikten av frihet. Han läser innantill på stapplande engelska och efter tio minuter sneglar många av åskådarna på sina mobiler eller ut genom fönstret. Budskapet, att friheten är det viktigaste som finns, är vackert, men otydligt.

Han hyllar Nelson Mandela och Anna Lindh som fria människor som vågade säga vad de tyckte. Samtidigt mynnar resonemangen ständigt ut i att för att vara riktigt fri så måste du älska och underkasta dig gud. Föreläsningen liknar mest en gudstjänst och de som väntade sig en påvlig redogörelse av kopternas situation i mellanöstern väntar förgäves.

Ett besök som markerar stöd för minoriteter
Men enligt Samuel Rubensson, som är en av arrangörerna till föreläsningen, så är påvens besök viktigt i sig. Besöket markerar Lunds universitets stöd för minoriteter och leder förhoppningvis till ökad förståelse för kopternas situation i norra Afrika och Mellanöstern. Där har kopterna på senare år förtryckts och attackerats. Men Rubensson menar att kopternas situation blivit något bättre på senaste tiden.
– Deras situation försämrades i efterdyningarna av den arabiska våren. Den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet tog kontrollen i Egypten och den kristna minoriteten for illa. När militären sedan tog makten (år 2013, reds. anm.) genom ännu en revolution blev kopternas situation i regionen tryggare, säger han.

Senare på kvällen ledde Baba Tawandros II en gudstjänst i S:t Maria kyrka i Malmö. Han uppges också ha ett möte med Sveriges utrikesminister Margot Wallström inplanerat under sin Sverigevistelse.

Fakta: Koptisk-ortodoxa kyrkan

Antal anhängare i Sverige: Mellan 2000–4000 personer.

I dag utgör kopter mellan fem–tio procent av Egyptens befolkning. Det finns uppskattningsvis 60 miljoner koptiska anhängare i världen.

På senare tid har kopternas situation återigen försämrats, islamiseringen I norra Afrika har lett till att många tvingats fly eller överge sin religion. På nyårsafton 2010 utsattes den koptisk-ortodoxa kyrkan I Alexandria för ett angrepp från muslimska fundamentalister, 21 kopter dog och många fler skadades. På senare tid har kopterna utsatts av attacker från, bland annat, terroristgruppen IS som I februari släppte en video där koptiska anhängare avrättades.