Studenter manifesterade för solidaritet

- in Nyheter
@Marcus Bornlid Lesseur

Världen lider av en stor flyktingkris och under måndagen fylldes Stortorget av studenter som vill ta ställning för en human flyktingpolitik.

”Sluta snacka politiker – öppna fler asylboenden”, ”Ingen människa är illegal” och ”Tack Sverige, let them fly” var några av de slagord som prydde de många banderoller och plakat som stack upp ur folkmassan på Stortorget under måndagskvällen.

Efter en vecka av manifestationer karakteriserade av massiva uppslutningar i städer som Stockholm, Göteborg och Uppsala till stöd för de flyktingar som söker vägar in i Europa var det så dags för ett liknande event i Lund. Och även om antalet församlade var färre än under söndagens demonstration i Malmö, så var det ändå ett tusental personer som trotsade septemberkvällskylan och anslöt sig för att lyssna till talarna som radade upp sig på Stadshallsterassen.

Ungdomsförbund var initiativtagare
Initiativtagarna bakom Refugees Welcome Lund var SSU Frihet och Grön Ungdom Lund. Eventet organiserades dock i samarbete med majoriteten av Lunds partianknutna ungdoms- och studentföreningar, och ytterligare en lång rad organisationer och nätverk ställde sig officiellt bakom det.

En av dessa var Lund För Fler, en påverkansgrupp framför allt bestående av medlemmar från RKUF, Rädda Barnen och Tamam, som under våren har arbetet för att Lunds kommun ska utöka sitt flyktingmottagande. Dessa riktade under kvällen skarp kritik mot kommunen.
– Det handlar inte om avsaknad av resurser; det är en fråga om omfördelning av de tillgångar som finns och framför allt om politisk vilja att skapa förändring,

Amanda Angelöw, psykologstudent och ordförande för Rädda barnen Lund. Foto: Najla Vallander
Amanda Angelöw, psykologstudent och ordförande för Rädda barnen Lund. Foto: Najla Vallander

sa Sandra Karlsson, som även är ordförande för RKUF Lund från scenen, apropå det faktum att kommunen inte tog emot mer än 129 flyktingar förra året.

Kritik riktas mot universitetet
Amanda Angelöw, ordförande för Rädda barnen Lund och en av de drivande krafterna bakom Lund För Fler, uttryckte även en besvikelse över att Lunds 
universitet inte har gjort mer för att hjälpa flyktingarna.
– Vi ser väldigt mycket engagemang från studenterna sida, men när det kommer till universitetet är det nästan helt tyst. Och jag tycker att det är konstigt att de inte ens kunde ställa sig bakom det här eventet.

Tydligt studentengagemang
Just engagemanget från studenternas sida var dock tydligt under manifestationen, då de var rikligt representerade i publikmassan. Human Rights- och biologistudenterna Nadja Karlsson och Sandra Blasiusson sade sig bland annat vara där för att visa att ingen människa illegal, och lantmäteristudenten Erik Jansson var där för att visa stöd för flyktingarna å LTH:s vägnar.
– Men vi ville komma just i våra overaller för att visa att vi på LTH:are stödjer detta, och att vi har hjärtan av guld, i undantagsfall, säger Erik Jansson.

”Människor måste sluta vara så jävla själviska”
Också Ellen Karlsson, student i arbetsrätt, ansåg att det är viktigt att visa sin solidaritet i flyktingfrågan.
– Jag är inte här med någon organisation, men jag kom hit i dag för att jag tycker att det är en självklarhet. Jag tycker att det politiska klimatet överlag är helt skruvat och människor måste sluta vara så jävla själviska och tänka lite mindre på vilken soffa de ska köpa nästa vecka och lite mer på att andra människor har rätt att överleva, säger Ellen Karlsson.