Universitetet är landets säkraste utbildningsplats

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitet är Sveriges säkraste utbildningsplats. Universitetet tilldelades ett säkerhetspris från branschtidningen Skydd och Säkerhet i Stockholm i torsdags.

Lunds universitet fortsätter att fylla prisskåpet. I tisdags blev universitetet landets högst placerade i en världsvid ranking – nu utses Lunds universitet till landets säkraste utbildningsplats. Priset delas ut av säkerhetsbranschens största facktidning Skydd och Säkerhet.
– Det känns förstås bra. Det är en utmärkelse som ger uppskattning för det arbete vi lägger ner utifrån universitetets säkerhetspolicy, säger Lunds universitets säkerhetschef Per Gustafson. 

Passerkort stor innovation
Priset avser säkerheten på arbetsplatsen utifrån parametrar som brandsäkerhet, trygghet för den enskilde medarbetaren och bekvämlighet. I fjol placerade sig Lunds universitet på andra plats efter Uppsala universitet, men nu har alltså universitetet slagit sig upp på första plats. Bland annat beror det på ett nytt passerkortssystem som har implementerats, där endast ett samlat kort krävs bland universitetets medarbetare och studenter.

Per Gustafson är säkerhetchef på Lunds universitet. Foto: LU.
Per Gustafson är säkerhetchef på Lunds universitet. Arkivfoto: LU.

– Lunds universitet handlar om mer än 50 000 människor. Det händer saker och ting som vi inte kan göra någonting åt innan det händer – men då får vi jobba med det i efterhand. Vi försöker hålla arbetet i gång för att ständigt öka trygghetskänslan, säger Per Gustafson.

Slogs med två grundskolor
Lunds universitet slogs om priset tillsammans med Brinkskolan från Täby och Dragonskolan från Umeå. Inget annat högre lärosäte fanns bland finalisterna. I nomineringstexten lyfts bland annat universitetets arbete med fri rörlighet och införandet av ett Säkerhetsvetenskapligt centrum.

’’Lunds universitet har även som målsättning att akademisera säkerhetsområdet inom såväl utbildning som forskning, genom att inrätta ett Säkerhetsvetenskapligt centrum,’’ skrivs bland annat i nomineringen.
– Framför allt kan säkerhetsarbetet ibland upplevas som att vara ett hot mot bekvämligheten, säger Per Gustafson och menar att universitetets passerkort ska verka för att skapa bekvämlighet.

Medarbetarna tilldelas priset
Säkerhetschef Per Gustafson har själv inte varit med om en liknande utmärkelse. Priset är en hederutmärkelse där universitetet tilldelas ett diplom och en statyett. Men Gustafson vill själv inte ta på sig äran, utan tilldelar priset alla andra personer på universitetet.
– Jag vill poängtera att det är medarbetarna vid Lunds universitet som är de stora mottagarna av priset. Säkerhetsarbetet ligger hos den enskilde – utan den enskilde kan säkerheten inte fungera. Vi är en enda stor familj vid Lunds universitet och vi ska ta hand och värna om varandra, säger Per Gustafson.

Skydd och Säkerhets egen nominering till priset kommer att publiceras i nästa nummer av tidningen.