Smultronställen bortom Lund

- in Novisch

Mycket fokus hamnar ofta på Lund. Men universitetet finns även i Helsingborg och Malmö. Vi guidar dig till de bästa smultronställena i Skånes två största städer. 

HELSINGBORG

Foto: Andrea Ax-Karlsén
Foto: Andrea Ax-Karlsén

Helsingborg är födelseplats för bland annat Henrik Larsson och Bob Hund. Dessutom är den Skånes andra största stad, näst efter Malmö. Helsingborg är även en av Nordens äldsta städer. Här ligger Campus Helsingborg med fler än 4 000 studenter.

Staden är vacker med många romantiska utkikspunkter. Ta med dig kärleken eller kompisarna och sätt er uppe i Slottshagen för att blicka ut över havet. Promenaden dit kantas av kullersten och färgglada hus. Eller varför inte ta och ”tura”? Begreppet känner många  igen från filmen Hata Göteborg. Färjan till Helsingör går ungefär fyra gånger i timmen och du måste inte gå av när båten ankrar. Med en turabiljett kan du åka fram och tillbaka så många gånger du vill, samtidigt som det spelas musik och serveras grön Tuborg.

Från Helsingborg går bussar till Höganäs – en kommun med pittoreska fiskebyar och fina badmöjligheter. Lite längre norrut finns  även Kullaberg, ett naturreservat med branta klippor och brett växt- och djurliv.

I Helsingborg håller många av klubbarna öppet till fem på morgonen. The Tivoli är en välbesökt klubb som ligger nere vid tågstationen. Som student och medlem i Stampus blir det billigt inträde, 50 kronor efter klockan 01.00 och gratis innan dess. Stampus är Helsingborgs svar på nationerna i Lund. För att få ta del av Stampus aktiviteter behövs medlemskap i Stampus eller ett gästpass.

MALMÖ

Ribbersborgs kallbadhus i Malmö. Foto: Andrea Ax-Karlsén
Ribbersborgs kallbadhus i Malmö. Foto: Andrea Ax-Karlsén.

Med pågatåg tar du dig enkelt till Sveriges tredje största stad, Malmö. Här finns Malmö högskola, med ungefär 25 000 studenter och dessutom Konstnärliga fakulteten som tillhör Lunds universitet. Staden är ständigt expanderande och fylld med pubar, restauranger och kultur. I Malmö är shopping- och fikautbud relativt stort. Det finns många mysiga hål i väggen med bra kaffe. Caféet Solde som ligger vid kanalen, eller Lilla Kafferosteriet på Baltzarsgatan är två bra ställen. Intill Möllevångstorget finns second hand-butiker där man kan fynda snyggaste jeansjackan eller tuffaste byxorna.

Ta en tripp till Ribersborg strand och låt Öresund skölja bort allt som tynger dig. Där finns även ett kallbadhus som är mer än 100 år gammalt och som är ett utmärkt ställe att tillbringa såväl en solig dag som en kall vintermorgon.

Möllevången i Malmö. Foto: Andrea Ax-Karlsén
Möllevången i Malmö. Foto: Andrea Ax-Karlsén

Längs med Bergsgatan vid det populära området Möllevångstorget finns uteställen som på lördagar stänger klockan fem och falafelhak som är vältänkt utplacerade. På Kulturbolaget, KB, spelas igenkännande låtar som är lätta att sjunga med till, som Veronica Maggio och The Killers. Vill man hellre till en bra hiphopklubb är Moriskan i Folkets Park ett bra alternativ. Falafeln är Malmös stolthet näst efter Zlatan – ingen student kommer att bli tagen på allvar som tycker att Lundafalafeln är den bästa.