Carlscrona Part I: Världens nationigaste Harry’s

- in Nyheter

Okej, har varit lite tyst här i någon vecka pga insyltad överallt. Men här kommer första delen av en tvåtredjedels trilogi om Rosenboms Nation i Karlskrona. Mycket nöje!

Eftersom vi bestämt att använda nationens skrivare för att skriva ut balanmodningarna träffas jag och Emma kl 09 på nationen för lite skojigt manuellt arbete. Lehman har hittat ett avtal med posten från 2005 som gör att vi kan använda deras företagstjänster. Detta förutsätter att vi kan skriva ut ”Porto betalt” samt avsändaradress på kuverten. Efter någon timmes lekande med skrivare konstaterar jag att vi har för små kuvert. Under tiden sitter Emma och klipper ut anmodningar.

Utklippning av anmodningar
Utklippning av anmodningar

Idag är dock ingen vanlig dag. Det är ”grand opening” av Blekinges första, och enda, studentnation: Rosenboms nation i Karlskrona. Eftersom jag är ett hjälplöst mansbarn har jag ingen mat hemma och måste skynda mig för att hinna med tåget. Eftersom Emma är en snäll och rimlig människa erbjuder hon en matlåda som jag glufsar i mig. Springer hem över gården. Lukas står med dörren öppen iklädd mörk kostym med representationspinen i slaget. Slänger på mig en kostym. Vi går till tåget. Alla som ska med sammanstrålar från olika håll på perrongen minuten innan tåget anländer.

Väl på tåget drar Lehman stolt fram en flaska ”Pink Platin”. Med sällan skådad entusiasm förkunnar han sin kärlek till drycken samtidigt som den korkas upp. Billigt. Bubbligt. Rosa. Allt man kan önska. Rickard drar, sin vana trogen, fram ett flak Smålands. Det är ett brokigt gäng. Delar av kuratelet, jag (som förvisso är festmästare), av någon anledning Lukas och ännu mer suspekt: en Carl Öhman. Calle har varit både Edil och Källarmästare, men nu jobbar han för MBN (som fixar ljud och ljus till t.ex. baler i borgen).

Det upptäcktes tidigt att Rickard har förmågan att gå från förfestfräsch till efterfestsunkig på mindre än tre minuter.
Det upptäcktes tidigt att Rickard har förmågan att gå från förfestfräsch till efterfestsunkig på mindre än tre minuter.

Man ska ha klart för sig att detta är en fantastiskt usel idé. Det tar typ tre timmar att åka tåg dit. Vi planerar att ta första tåget hem. Hoppas på att någon har efterfest tills tåget går.

Väl framme tar vi apostlahästarna till Scandic Hotel. 33% av Rosenboms nation är nämligen söndagsbrunchen på hotellet. Tar man även 33% Harry’s och 33% ”Lock&Motion”-gym så får man 99% nation i Karlskrona. Den resterande procenten utgörs av entreprenörskvinna extraordinaire: Malina, som startat nationen. Det är mer ett samarbete mellan lokala företag än en nation. Varje måndag har de övervåningen på Harry’s, studenter i personalen och studentpriser i baren. Intressant koncept. Detta görs än mer intressant av det faktum att studenterna är från BTH (Blekinge Tekniska Högskola), Hyper Island (mediahipsteralternativet till en högskola) och Försvarsmakten (de som försvarar vårt land från ryssen förmodar jag). En klassisk kombo.

Lundadelegationen i Karlskrona
Lundadelegationen i Karlskrona

Vi gömmer resterna av ölflaket under en pir och går in på hotellet. Ingen välkomstkommitté. Vi slår oss ner i en soffgrupp vid entrén. Efter en stund dyker Alexander, medgrundaren av nationen, upp med fördrinksbubbel. Han får en hög med sångböker i gengäld.

Tydligen har bordsplaceringen blivit ändrad, vilket har resulterat att i princip alla i vår grupp är kantade. Jag hamnar i ett hörn med två militärer i 18-årsåldern och en tysk man i 40-årsåldern. Denne man jobbar alltså på Hyper Island. Upplägget är perfekt. Alla mina samtalsfärdigheter kommer nu att sättas på prov. Alla baler och sittningar jag har varit på lönar sig äntligen. Det krävs någon form av konversationskonstens Zlatan för att styra upp detta…

Inväntande av fördrink
Inväntande av fördrink