Universitetet vill nå marknaden – med hjälp av män

- in Nyheter
@Casper Danielsson

18 män och 3 kvinnor. Så ser fördelningen av människor ut i det nya näringslivsråd som Lunds universitet har inrättat. Det skriver näringslivssajten 8till5.

Vägen mellan näringslivet och akademin är inte alltid spikrak. För att främja en tydligare anknytning till marknaden har Lunds universitet nu skapat ett näringslivsråd med flera framstående affärsmän och entreprenörer. 

”Historisk möjlighet”
Torbjörn von Schantz skriver i stora ordalag om det nya näringslivsrådet. I ett blogginlägg kallat ’’Näringslivsrådet – ett sätt att ta vara på en historisk möjlighet’’ skriver han:

’’Jag ser flera fördelar med ett dialogforum som detta. Dels får vi externa idéer och feedback på vår verksamhet och inriktningen på den. Samtidigt får näringslivet en naturlig ingång till universitetsledningen. Denna ingång är kanske särskilt viktig för de regionala utvecklingsfrågorna.’’

Stark kritik
Den historiska möjligheten ska också tas tillvara på ett synnerligen historiskt vis. I näringslivsrådet är männen grovt överrepresenterade. Endast 3 av rådets 21 personer är kvinnor.

När sajten 8till5.se i fredags avslöjade namnen på listan lät inte reaktionerna vänta på sig. Flera vände sig emot universitetet och rådet kallades bland annat ’’fossilråd’’ på Twitter. 8till5:s Thomas Frostberg valde samtidigt att skapa ett upprop där läsare uppmanades att föreslå kvinnor som skulle vara kvalificerade för rådet.

Rektor lägger sig platt
I rådet finns inte heller en enda person under 30 år, ingen från start-up-branschen och få med utländsk härkomst. Universitetets rektor Torbjörn von Schantz la sig under måndagen platt för kritiken.

– Jag känner mig speciellt skyldig, inte bara för att jag är huvudansvarig utan för att jämställdhet är en viktig fråga för mig personligen. Detta är mycket pinsamt. Vi ansträngde oss, men inte tillräckligt mycket, säger Torbjörn von Schantz till 8till5.

Rådets medlemmar byts ut efter varje enskilt möte och inför framtiden strävar universitetet efter ett helt jämställt råd. Näringslivsrådets första möte äger rum i november och kommer att handla om ESS och Max IV.