Helsingkronas nya hus – ett av de bästa

- in Nyheter

Helsingkrona nations nya hus är nominerat till Sveriges Arkitekters Bostadspris 2015. Som ett av tre nominerade projekten tävlar det om att kamma hem det ärofyllda priset.

På Lunds tekniska högskolas campusområde står Helsingkrona nations 13 våningar höga bostadshus. Huset invigdes i början av höstterminen och har inneburit att närmare 140 studenter kunnat flytta in i husets 69 lägenheter.

Nominerat till prestigefyllt pris
Sedan invigningen har huset hunnit bli mycket uppmärksammat. Så även i början av veckan, då det nominerats till Sveriges Arkitekters Bostadspris. Priset delas ut ut vartannat år och de nominerade bedöms av en erfaren jury.

– En vinst skulle även det vara en ära, men både nomineringen och det faktum att ha ett bostadshus där studerna trivs är bra nog, säger Helsingkrona nations kurator William Blendberg.

Design och välvilja imponerar
I fallet med Helsingkronas hus var de imponerande av husets design och nationens välvilja gentemot studenter. Som en del av motiveringen skriver de att arkitekten och nationen: “satsat extra på gemensamma ytor, materialval och hög kvalitet i utförandet samt utvecklat en ny typ av kompisboende.”

– Huset är unikt med en unik planlösning och med en utsikt bortom Öresundsbron. Angående nomineringen så är det fantastiskt kul och vi är oerhört stolta. Det krävdes ingen nominering för oss att förstå att huset är speciellt, men självklart är det en stor ära för nationen, säger William Blendberg.

Det prestigefyllda priset delas ut på Arkitekturgalan den 19 november i Stockholm. De nominerade är, förutom Helsingkronas hus: Bohus 5 i Malmö, Brf O’hoj i Malmö och Kv Tappen i Stockholm.