Vinterutflykter i Skåne

- in Nöje

De första månaderna på året har en tendens att vara alltför mörka, grå och kalla. Inte precis den härligaste starten på terminen. Här kommer Lundagårds tips på vad du kan göra i ett vintrigt Skåne!

Njut av konst och show
Har du inte vanan att gå på shower eller utställningar så är det lätt att glömma bort att det finns ett stort utbud i Skåne. Surfa in på ticnet.se eller kommunernas webbsidor för att se vad som händer just nu.

Två saker som händer i februari:

  • Henrik Fexeus besöker Lunds stadshall med en show som sätter våra föreställningar om minnen och     verkligheten på spel.
  • Fotografen Johan Bävmans utställning ”Swedish dads” har fått stort genomslag, där han följt det relativt svenska fenomenet att papporna är hemma med barnen. Visas på Malmö muséer.

Mys på café
Kanske den mest klassiska sysselsättningen under det mörkare halvåret. Men ibland kan det vara svårt att upptäcka nya caféer, det är lätt att ta den “enkla vägen ut” och besöka någon av alla cafékedjor. Besök istället det 50-talsinspirerade Ebbas fik i centrala Helsingborg. Där kan du njuta av de hembakta, överdimensionerade kakorna och lägga en femma i jukeboxen.

Andra mysiga caféer är Lilla Kafferosteriet i Malmö och Ebbas Skafferi i Lund.

Ge dig ut på hal is
Skridskoåkning är kanske något som inte sker alltför spontant i Skånes sjöfattiga landskap. Att havet fryser igen är ju inte att hoppas på. Därför kommer här ett tips! Om vädret tillåter kan du åka på isbanan på Emporias tak i Malmö. Där går även att hyra skridskor på plats. I Malmö har även Folkets park en isbana och i Lund finns en ishall. Fördelen med en ishall är att du kan åka skridskor oavsett väder.

Kalla fötter bra för humöret
Ta dig kallt vatten över huvudet! På flera ställen i Skåne finns kallbadhus, med allt som hör till: bastu, hav och utsikt. Det kalla vattnet framkallar endorfiner som gör att livet känns lite härligare. I vissa kallbadhus går det även att äta gott eller gå på spa, om du känner för att lätta lite på
januaris stora CSN-check.

Några kallbadhus i Skåne:

  • Bjärreds saltsjöbad
  • Pålsjöbaden i Helsingborg
  • Ribersborgs kallbadhus i Malmö
  • Ystads saltsjöbad

Beundra landskapet
Snötäckta skogar, gnistrande fält och så har vi havet. Naturen imponerar även på vintern. Ta med dig en termos och ett gott sällskap. Eller varför inte ge dig ut ensam för att rensa huvudet? Vill du göra utflykten mer äventyrlig kan du till exempel boka en ridtur och uppleva den vintriga naturen från hästryggen. På turridning.se kan du boka turer och rida på flera ställen runt Söderåsen.