Lunds universitet är populärast i Sverige

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Sveriges gymnasieelever är eniga: Lunds universitet är förstavalet. I en färsk undersökning från SCB rankas universitetet före alla konkurrenter.

[ads1]

Lunds universitet håller en positiv popularitetssvit levande. De senaste tio åren har universitetet toppat SCB:s undersökning om vilket lärosäte landets gymansieungdomar helst söker sig till – så även under detta läsår.

Tio procent (med en felmarginal om två procent, reds. anm.) av gymnasieelever som besvarat undersökningen säger att de helst vill studera vid Lunds universitet.

Nummer två på listan är Göteborgs universitet med åtta procent. Uppsala universitet dyker upp först på plats fyra, som är sex procent av elevernas förstaval.

Olika bakgrund ger olika utfall
SCB:s undersökning ger dock olika utfall mellan elever som är födda i Sverige och elever som är utrikes födda.

Bland inrikes födda vill en större andel studera vid Lunds universitet jämfört med Göteborgs universitet – gällande utrikes födda är förhållandet omvänt.

En förklaring till Lunds universitet popularitet kan vara dess storlek, tror rektor Torbjörn von Schantz. Universitet har i dag 42 000 inskrivna studenter, varav 27 600 studerar på heltid.

– Vi är största universitetet i Sverige och Lund är ganska litet, det gör att mycket kretsar kring universitetet. Stockholmare vet väl knappt var deras universitet ligger, säger han i en intervju med Sydsvenskan.

Men universitetet satsar också stora pengar på forskning – vilket bland annat visar sig i utvecklingen av Max IV.

– Självklart har vi även ett gott rykte och en hög kvalitet på utbildningen. Många får jobb efter att ha studerat här. Vi jobbar hela tiden med att förbättra för utbildning, säger han till tidningen:

SVERIGES POPULÄRASTE UNIVERSITET

1. Lunds
2. Göteborg
3. Stockholm
4. Uppsala
5. Linköping
6. Chalmers (Göteborg)
7. KTH (Stockholm)
8. Umeå
9. Malmö
10. Karolinska institutet (Stockholm)

(Källa: SCB)