Så står du ut i sommarjobbsjakten

llustration: Anna Åkesson.
llustration: Anna Åkesson.

Såhär i sommarjobbsökartider överöses vi med tips på hur vi ska stå ut i konkurrensen genom att verka passionerade och ha på oss något färgglatt. Men hur unika gör de tipsen oss egentligen? Kulturredaktionen ger oss tipsen på hur vi verkligen står ut i sommarjobbssökandet. 

Foto: Lukas J Herbers.
Foto: Lukas J Herbers.

More is more

Satsa på ett CV sprayat med din favoritparfym, likt Elle Woods i filmen Legally Blonde. ”I think it gives it a little something extra” säger hon och jag håller med henne till fullo. Eller varför inte skicka ett egenmålat eller broderat miniporträtt?  Alternativt inspireras av Instagramfenomenet Pappas pärlor, och skicka ditt självporträtt på en pärlplatta.

Mejl vs marsvin

Ett mejlat CV kommer bara smälta in i mängden av desperata sommarjobbsansökningar. Skicka det via snigelposten eller min personliga favorit – montera det på ett marsvin à la serien Full Patte. Lägg över ansvaret på ditt favoritdjur att finna vägen till ett framtida sommarjobb. Är du mer av den traditionella sorten? Satsa på en tidlös och poetisk brevduva

Filippa Petersson

Foto: Lukas J Herbers.
Foto: Lukas J Herbers.

Muta i media

När en bekant till mig fick nog av att vara arbetslös gick han ut i media och erbjöd den som kunde hitta ett jobb till honom halva lönen. Han blev omskriven i lokaltidningar och så pass uppmärksammad att han fick vara med i Godmorgon Sverige. Jobbet han sedan fick blev på ett call center i Dublin. Ett hett tips till den som bryr sig mer om att få jobba än lönen.

Bli oumbärlig

Gå bara in på den arbetsplats du vill jobba på och börja jobba. Erbjud dig att ta på dig alla skitjobb och arbetar med full kraft. Du ser till att bli älskad och behövd av alla. När det väl kommer fram att du inte är anställd kan de helt enkelt inte låta dig gå. Du har blivit oumbärlig för företaget. Ett smart tips för den som vill arbeta sig uppåt genom hårt arbete!

Gör en Adam Alsing

När Adam Alsing sökte jobb på Kanal 5 skickade han in ett videoband på sig själv där han läste upp namnunderskrifter på personer som ville att han skulle få jobbet. Namnunderskrifterna låg han själv bakom. Arbetsgivarna blev charmade av  hans innovativa metod och valde att anställa honom. Ett djärvt tips till den som vågar vara framåt!

Rebecca Bornlid Lesseur

Follow the money

Foto: Lukas J Herbers.
Foto: Lukas J Herbers.

Vill du hitta ett jobb som inte alla andra söker? Använd detta gamla hederliga koncept: Följ produktionsstegen bakåt, exempelvis från din varukorg på ICA och  hitta branscher du inte trodde fanns. Där söker ingen jobb. Ringer du telefonnumret på Pedigree-paketets baksida får du jobb i hundmatsfabriken på tio minuter.

Sök jobb du vill ha

Vi har alla gjort det – skrivit personliga brev till jobb vi verkligen inte vill ha. Tyvärr är inget så oattraktivt för en arbetsgivare som ett brev där någon student ljuger om att den ”brinner för bra service”. Hitta därför i stället ett par jobb som du faktiskt vill ha, och lägg krut på att ro dem i land. Det blir bättre för alla.

Förlåt dig själv

Att söka sommarjobb är en prövning av bibliska mått. Nästan alla rasslar någon gång under processen ihop i förtvivlan och känner sig som meningslösa medborgare. Med en hand på er axel vill jag säga: Ni är inte värdelösa. Ni är vackra, fina människor. Trots att Academic Work påstår att de ”gått vidare med andra sökande”.

Gustav Wirtén