Comeback för Bella Voce i Stadsparken

- in Nyheter

I morgon är det dags för Lunds studentsångerskor att återigen sprida vårkänslor i Stadsparken. Förutom skönsång utlovas allsång som de hoppas att publiken vill stämma in i.

Lägenheten är liten, en mysig studentetta. Körmedlemmarna i Lunds studentsångerskor har samlats och det är dags för en extra repetition inför framträdandet på lördag. I soffan, omgiven av sina körvänner, sitter Ylva Liljedahl, ordförande i kören. Hon reser sig och vi går ut i köket för en pratstund medan de andra börjar sjunga upp.

Inte bara manskörer
Lund har en stark körtradition, men som också är mansdominerad. Lunds studentsångerskor är den första kvinnliga kören som fått medverka i Siste april-firandet i Stadsparken. Kören växer och experimenterar med flera olika former av sång.

Ylva Liljedahl ser att damkörerna går en ljus framtid till mötes. Foto: Christina Zhou
Ylva Liljedahl ser att damkörerna går en ljus framtid till mötes. Foto: Christina Zhou

– Vi är en fyrstämmig damkör med en blandad repertoar. Vi sjunger allt från svenska traditionella visor till moderna låtar och låtar från andra länder. Det är kul att försöka blanda olika uttrycksformer, säger Ylva Liljedahl.

Annorlunda allsång
I år ska de precis som förra året leda allsång, något som Ylva Liljedahl ser fram emot mycket. Det kommer att bjudas på en repertoar full av överraskningar och det kommer bli en folkfest, lovar hon.

– Vi kommer att sjunga en låt från årets Melodifestival, en 60-talsklassiker och en Disney-klassiker. Förra året hade vi en bra interaktion med publiken och då var det en folkfest!

Mer än Siste april
Kören är inte bara aktiva under Siste april i Lund. Under jularna har de ett lucia-tåg, den 6 juni ska de sjunga på Kulturen i Lund som de gjort sedan många år och varje vår håller de en stor vårkonsert. Ylva Liljedahl tycker att det är lyckofyllt att sjunga i kör.

– Man får en härlig gemenskap och utlopp för sin musikalitet. Man mår alltid bättre när man går ifrån en körövning än när man kommer dit.

Hon anser att man ska utnyttja att Lund har en stor körtradition.

– Körsång är speciellt. Alla borde ha mer musik i sitt liv!