Oklart vad som hände ombord på olycksbussen

- in Nyheter
@Tindra Englund

Slutplädering i målet med olycksbussen som körde på flera personer i samband med fjärrvärmeläckan. 

Idag höll både försvarsadvokaten och åklagaren sina slutpläderingar i målet mot den busschaufför som står åtalad för att ha kört ihjäl en 65-årig man och skadat en kvinna på Bangatan i februari förra året. Händelsen skedde i samband med att en sprucken fjärrvärmeledning ställde till ett allmänt kaos på Bangatan och Clemenstorget.

Enligt Sydsvenskan menar åklagaren Stefan Waern att de undersökningar som gjorts tyder på att det inte fanns något fel på själva bussen. I stället är hans förklaring att busschauffören drabbades av panik på grund av den spruckna värmeledningen. Enligt honom bör Chauffören därmed fällas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Chauffören har sannolikt tagit fel på pedalerna och trampat på gasen istället för bromsen. Alternativet att bussens motorsystem och bromssystem falerat utan det lämnat några spår efter sig i felsökningarna, är inte en möjlig förklaring, sa Stefan Waern enligt Sydsvenskan.

Men Chaufförens advokat vill se en fullständigt friande dom.

– Man ska beakta omständigheterna den här kvällen när Bangatan för full av hett vatten efter fjärrvärmeläckan. Luftfuktigheten var extremt hög och det går inte att utesluta att ångorna kunnat leda till en kraftig acceleration av bussen, sa Jan-Åke Fält enligt Sydsvenskan.

Dom i målet kommer den 17 oktober. Mer om händelsen kan du läsa här.

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts