Internet har förvandlats till något klibbigt

I en tid av ändlösa algoritmer är det lätt att känna sig fångad. Men Tindra Englund frågar sig i den här krönikan om det finns ett sätt att återfå sin oskuld?

När jag mötte internet för första gången var det i en datasal på högskolan i Halmstad. Jag minns inte exakt hur det kom sig men pappa pluggade till lärare och av någon anledning hade jag fått följa med honom dit en mörk höstkväll. Det jag tydligt minns är hur jag med pappas hjälp öppnade upp sökmotorn AltaVista och gjorde en bildsökning på ”Tupac”.

Att det blev just ”Tupac” som tog min sök-oskuld var något av en slump. Min brevvän hade nämligen beskrivit honom som den snyggaste kille som någonsin levat och jag hade ingen aning om hur han såg ut.

Hundratals bilder dök sakteligen upp där på skärmen och där och då var jag fångad. Mitt tioåriga jag kände det som om hela världen låg för hennes fötter. Det fanns plötsligt oändligt mycket att upptäcka.

Under nästan två decennium tjänade internet mig väl och beroendet växte i takt med nyfikenheten. Det kröp sig på sakta och likt grodan som kokas i en gryta med vatten har jag kommit att acceptera att internet nu äger mig. Att Facebook, Google och CIA äger mina bästa idéer, min sjukdomshistoria och mina framtidsdrömmar.

På Facebook ser jag fortfarande reklam för kurslitteratur jag letade efter i början av förra terminen och min mejlkorg har börjat fyllas av specialerbjudanden på resor till länder jag besökt. En kväll pratade jag med min vän om preventivmedel och dagen efter fanns reklamen för en ny preventivmedel-app i alla mina flöden.

Kanske är jag paranoid. Men känslan av att internet blivit något klibbigt som förföljer mig och sipprar in i min mest privata sfär har blivit allt påtagligare.

I ett sista desperat försök att hoppa ur grytan laddade jag hem en Tor- browser. Det vill säga en web-browser som i viss mån låter en återfå anonymiteten på internet. Jag öppnade browsern, klistrade in länkadressen till den anonyma söktjänsten Duckduckgo – och till min förvåning drabbades jag av en total flashback. Frihetskänslan tog över och upptäckarlusten var total.

Efter 18 års internetanvändande kände jag mig pånyttfödd. Och vad gjorde jag då? Jag bildsökte på Tupac, såklart.