Liv Strömquist blir hedersdoktor

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Tindra Englund

Malmö högskola har bestämt sig för att utnämna serietecknaren Liv Strömquist till hedersdoktor.

– Det är väldigt roligt och hedrande att bli utnämnd till hedersdoktor. I synnerhet som jag aldrig skrev färdigt min D-uppsats i statsvetenskap på Malmö högskola, säger Liv Strömquist i ett pressmeddelande.

Hon har nyligen kommit ut med seriealbumet Uppgång och fall. I det vill hon ta itu med mänsklighetens stora ödesfrågor som klimat, kapital, arbete och ojämlikhet.
– På sätt och vis är det en parodi på FN:s fattigdomsreduceringsprogram, som jag tog upp i min C-uppsats. Jag vill vara satirisk och verka för ekonomisk jämlikhet och rättvisa.

Konsten att folkbilda
”Liv Strömquist har bidragit starkt till vetenskapligt förankrad folkbildning”, enligt motiveringen till hedersutnämnandet. ” Hon har visat att det som historiskt sett har ansetts vara det mest privata är grunden för hur samhällen byggs. Strömquist rör sig ledigt mellan sociologisk och psykologisk teori och historiska förlopp och granskar våra föreställningar om det heterosexuella parförhållandet, den romantiska kärleken och kärnfamiljen.” ”Läsaren kastas mellan skratt och allvar.”

– Det gäller att angripa ett allvarligt ämne och samtidigt vara rolig, säger Liv Strömquist. På det sättet får jag med mig läsarna. Humor är ett utmärkt då man kan ta upp svåra ämnen med udd och samtidigt skämta, säger Liv Strömquist.