Var Gladspexarna går ut i krig

- in Spex, Studentliv

Två världsledare och en bortglömd ögrupp bebodd av 2000 människor och 400 000 får står i centrum när Var Gladspexarna tar sig an Falklandskriget  Höstens uppsättning har premiär den 15 november.

I AF-borgens foajé presenterades i onsdags höstens uppsättning inför peppade spexare. Det nya spexet tar publiken till året 1984 och de karga, avskilda Falklandsöarna.
– Både Leopoldo Galtieri i Argentina och Margaret Thatcher i Storbritannien har uppror i sina länder och för att öka sin popularitet hos folket bestämmer de sig för att starta ett krig. Då dras Falklandsöarna in i konflikten, säger Elisabeth Vajta Engström, manusansvarig för Vargladspexarna.

Men det är inte de enda som publiken kommer att få stifta bekantskap med.
– Vi har olika kungligheter som kommer att vara med och som har sin egen agenda. Presidentparet Reagan, som på något sätt befinner sig i krig för de råkar vara allierade med båda sidorna samtidigt och de excentriska öborna som inte vet hur de hamnade i det här men blir glada över att de får besökare.

Hur gör man krig roligt?
– Man får visa på det absurda i det i stället för det hemska och grymma. Det är ingen krigsfilm utan ett spex och man får hålla det på den nivån. Vi har inget slagsmål på scen eller något sånt, säger Elisabeth Vajta Engström och skrattar.

Spexet är helt nyskrivet och arbetet påbörjades redan i våras. Efter affisch- och biljettsläppet väntar nu en intensiv månad fram till premiären. Ett 50-tal spexare var på plats för att affischera Lund, men det är fler än så som arbetar med hösten uppsättning.
– Vi kommer vara runt 110-120 personer allt som allt. Sen varierar engagemanget, utskottscheferna kommer lägga ned mer tid än den vanliga spexaren, säger Cilla Almgren som är PR-ansvarig.

För höstens spexsugna ger Elisabeth Vajta Engström en glimt av vad de kan förvänta sig.
– Ett högt tempo med många växlingar. Lite farsartat med inslag av revy, men framför allt många skratt, hälsar hon.