Kör bara kör – på körfestivalen

- in Kultur & Nöje, Nyheter

I slutet av oktober är det dags att spetsa öronen. Tioårsjubileet av Lund Choral Festival går av stapeln och Studentsångarna kommer vara på plats.

När dina minnen från Roskildefestivalen tynar bort kan det vara bra med en alternativ musikfestival att se fram emot i det kommande vintermörkret. Mellan den 17-23 oktober pågår Lund Choral Festival, en körfestival där ledningen siktar på att slå nytt publikrekord med omkring 12-14 000 besökare.

Över trettio konserter finns med i programmet och deltar gör allt från Loa Falkman till Oskar Zia. Under festivalen arrangeras kvällskonserter bland annat i Domkyrkan, på Stortorget och i Universitetsaulan. Lokala körer kommer framföra konserter utan entréavgift men biljetter till de internationella gästartisterna går också att köpa med studentrabatt.

Det är musikinstitutionen Musik i Syd som med stöd från Lunds kommun arrangerar festivalen. Förhoppningen är att ge människor tillgång till ”skapande och levande musikupplevelser” och bidra till en kulturpolitik som tillgängliggör musik utanför storstäder.

– Lund må vara en universitetsstad, anpassad för studenter men, körsång är något som passar alla åldrar, student som icke-student, säger Gerd Román Hall, konstnärligt ansvarig och producent för festivalen.

– Kanske finns det en övervikt på damer i vissa körer men det kompenseras med de rena manskörerna. Från ett genusperspektiv en bra fördelning, säger hon.

Förutom möjligheten att få höra livemusik utan att betala entré, spelar den legendariska gruppen Swingle Singers, en Londonbaserad vokalgrupp som varit verksam i olika former sedan 60-talet, och som framför tekniskt avancerade a capella covers på klassiska poplåtar, jazz och klassisk musik.
– De har en uteslutande hög nivå på allt de gör, jag är helt knockad. Det är ekvilibristisk sångkonst och humoristisk elegans. De tar kontakt med sin publik, vill se den och känna den, säger Gerd Román Hall.

Lunds studentsångare har varit verksamma i Lund sedan 1831. De ser fram emot att sjunga på festivalen.
–  Kören är vid detta tillfälle nyss hemkommen från en stor USA-turné. Den första konserten på Magie konserthus den 18 oktober kommer bli en urladdning av highlights inom manskörsmusiken, säger Tomas Hagström, ordförande för Lunds Studentsångare.
Tillsammans med Loa Falkman kommer kören även ha solistkonserter den 20 oktober på Palladium i Malmö och den 22 oktober i Lunds universitetsaula.

Till den som bevistar festivalen för första gången rekommenderar Gerd Román Hall följande:
– Det är ju inomhus alltihop, det bästa är att man behöver ingenting. Du behöver bara ett öppet sinne och stora öron. Titta på klockan, var inte försenad och hos oss har vi aldrig akademisk kvart, avslutar hon.