15 minutes of fame

- in Kultur & Nöje

Känner du att inget händer i höst? Se till att bli en del av händelsernas epicentrum genom att vara med i TV. 

I höst söker flera TV-kanaler och produktionsbolag personer som kan vara nästa stora TV-stjärna. Det finns flera sätt för dig att vara med i TV.

Det kan vara allt från att du har stora ekonomiska problem, spöken hemma hos dig eller för att du bara vill synas. Att vara med i TV kan vara ett roligt sätt att liva upp en mörk vinter på. Eller så kan du också se det som att du gör samhället en tjänst när du räddar människor från vardagstristessen genom att underhålla dem.

Miranda Kroge är utvecklingsproducent på produktionsbolaget Mastiff, som gör TV-program såsom Let’s Dance, Kungarna av Tylösand och Paradise Hotel. Mirandas jobb går ut på att hitta på nya TV-program som människor vill se.

Finns det speciella egenskaper som är extra åtråvärda för TV?
– Vi letar ofta efter personer som sticker ut. Det kan vara allt från någon som är jätteblyg till jätteverbal. Men helst ska personen ha tydliga karaktärsdrag. Det är en myt att bra TV-personligheter ska vara all over the place.

Vad gör ett bra TV-program?
– Det beror på vad man som tittare är ute efter. Det finns många människor som använder TV som ett gilty pleasure. Vissa vill se program där folk antingen har det väldigt bra och kanske lever i överflödig lyx, eller väldigt dåligt för att känna att man själv inte har det så dåligt. Det som är genomgående är att tittarna vill känna igen sig i karaktärerna, därför gör sig starka historier alltid bra i TV.

Hur går det till om man vill vara med i TV?
Miranda berättar att en person typiskt sett får börja med att skicka in en ansökan. Detta sker oftast genom att man spelar in sig själv med video. Gillar producenterna och rollsättaren dig, blir det en kort telefonintervju som sedan kan leda till en riktig intervju. Det sista steget i ledet är en slutaudition, klarar man den då har man kommit med i programmet.

Men det är inte alltid helt lätt att komma med i TV – 2013 var det fler människor som sökte in till Paradise Hotel än till lärarprogrammet.

Varför tror du att människor vill vara med i TV?
– Folk tycker att det är en kul grej, sedan kan man ju också vinna pengar men jag tror att huvudmotivationen är själva upplevelsen, säger Miranda Kroge.

Vem vet, kanske blir denna vinter den gången du bodde en månad på en paradisö med främlingar och blev rikskänd, eller så får du äntligen bukt med de onda andarna som har spökat i din studentkorridor ända sedan du flyttade in.