De låga förväntningarnas president

- in Nyheter

Washington och USA i stort försöker alltmer vänja sig vid tanken att Donald Trump den 20:e januari 2017 ska sväras in som landets 45:e president. Det går olika bra för olika människor.

Protester har utbrutit över hela landet sedan presidentvalet förra veckan. Folk känner att Trump inte är deras president (Kanadas immigrationshemsida kraschade valnatten) och är bekymrade över framtiden. Kritiker mot protesterna frågar sig om dessa människor överhuvudtaget röstade.

Frågan ställs ofta arrogant och avfärdande, men saknar inte legitimitet. Vid en protest i Portland, Oregon visade det sig att över hälften av demonstranterna som arresterades inte röstade alls.

Jämför man med valet 2012 ser man att Trump faktiskt inte fick nämnvärt fler röster än Mitt Romney. Just nu färre till och med, men det kan mycket väl bli fler när allt är räknat. Men Clinton presterade klart sämre jämfört med Obama. En negativ valrörelse med liten entusiasm drabbade alltså Clinton betydligt mer.

Dock, vann Hillary Clinton the popular vote med siffror som fortfarande ökar. Det har lett till att Demokratiska politiker, och fölk i största allmänhet, kritiserat systemet genom vilket amerikanska val avgörs. Kritik mot the electoral college är inget nytt, men blir i min värld mer trovärdigt om det inte kommer dagarna efter ett val.

Förra torsdagen besökte Trump Vita Huset för att diskutera överlämningen av presidentmakten med Barack Obama. Efter deras historia och allt vad som sagts dem emellan, var det surrealistisk TV att ta del av.

It's happening. Foto: Henrik Pehrsson
It’s happening. Foto: Henrik Pehrsson

Alla röster har ännu inte räknats men det ser ut som att Trump vann med ungefär de siffrorna som jag gissade att Clinton skulle segra med. Jag tippade 303-235 till Clinton, det ser ut att ha blivit 306-232 till Trump. Jag talade om att det skulle kunna bli extremt jämnt i t.ex. Michigan och Pennsylvania, stater som Trump vann med mycket knapp marginal*. Jag nämnde även Wisconsin som en blå stat republikanen riktat in sig på, den vann Trump. Dessa tre delstater gav tillsammans 46 elektorer, gav Trump segern och puttade honom över 300. Allt annat lika, hade dock seger i en av dessa räckt för att ge Trump presidentskapet.

Det innebär också att han faktiskt hade kunnat förlora Florida och ändå vinna, vilket på förhand ansågs helt osannolikt. Jag gav i mitt tipp New Hampshire till Trump, men där segrade Clinton med mindre än en procent.

Många republikaner var initialt chockade över valresultatet, men det la sig snabbt och nu är man fullt medvetna om vilket läge man har att bedriva sin politik. So long, Obamacare.

Obama hade bara positiva ord att säga om sitt möte med Trump och har dessutom sedan dess kallat Trump för pragmatisk och sällskaplig. Andra ord än under kampanjen men det är inte inte så konstigt. Det är något annat att kommentera en kandidat än en de facto vald president.

Dessutom hoppas Obama nog på att detta ska sluta så bra som det kan. I samband med debatterna talades det om att Trump tjänade på att förväntningarna var så pass lagt ställda på honom. Det är möjligt att detsamma kommer gälla vad gäller hans presidentskap.

Vinnaren i Michigan har ännu inte deklarerats officiellt, men det mesta tyder på att Donald Trump vinner delstaten.