Vintertrött? 10 tips för att må bättre

- in Nyheter
@Tindra Englund

Förvänta dig inte att du ska vara lycklig under den mörkaste tiden på året. Sänk kraven och prioritera dina vänner. Studenthälsans psykolog ger dig tio råd för att må psykiskt bättre under vinterhalvåret.

Ulrika Linse Strömland arbetar som psykolog på studenthälsan i Lund och möter varje dag studenter som mår psykiskt dåligt. Många mår extra dåligt då dagarna blir kortare och mörkret mer påtagligt. Här är hennes lista över bra saker att tänka på:

  1.  Se till att försöka hålla en vettig dygnsrytm även om mörkret gör det svårare att komma upp på morgonen. Sover du för länge har du också svårare att somna på kvällen och hela nästa dag kan bli påverkad.
  1.  Om du har svårt att somna så se till att stänga av alla skärmar en timme innan läggdags.
  1. Om du mår dåligt så sök stöd och även om du känner dig trött och o-pepp så prioritera att hålla kontakten med vänner och familj.
  1. Försök att exponera dig för ljus så mycket du kan. Gå ut även om det är molnigt och se till att ha mycket ljus inomhus. Ljusa färger på väggarna och en vit vaxduk kan vara till hjälp eftersom den reflekterar ljuset. Sitt vid ett fönster när du pluggar och utnyttja ljuset.
  1. Håll dig aktiv. Promenera/träna.
  1. Se till att skaffa dig saker att se fram emot som kan lysa upp vinterns långa mörker.
  1. Tänk på vad du äter och ta eventuellt ett D-vitamin tillskott. Det finns en del studier som har visat att just D-vitamin har en positiv effekt både på hjärnan och humöret och under vinterhalvåret lider många av D-vitamin brist.
  1. Var försiktig med alkohol. Ofta använder studenter alkohol som ett sätt att hantera jobbiga känslor men det gör i stället att det bara blir sämre.
  1. Försök att skapa balans mellan studier och fritid som ett sätt att hantera stress. För mycket och för långvarig stress kan också bidra till sämre mående.
  1. Sänk krav och förväntningar. Påminn dig själv om att den mörka årstiden är övergående!