Stor succé för universitetets populäraste kurs

- in Nyheter

Jubileumskursen visade sig mer populär än vad arrangörerna trott och den första föreläsningen blev fullsatt direkt. Kön ringlade sig lång genom ett regnigt Lundagård och man beslutade sig för att ge föreläsningen två gånger på rad. 

En regnig onsdagskväll och med en lång ringlande kö, så startade Lunds Universitets jubileumkurs. Under elva månader kommer föreläsningar att hållas från de olika fakulteterna i Lund och för att klara kursen ska deltagarna gå på en föresläsning per fakulitet. Först ut var Lunds Tekniska Högskola och det handlade den om Konsten att Njuta .Föreläsaren hette Ulf Ellervik. Ellervik tog oss under en timme igenom de sju dödssynderna, konst och förälskelse med hjälp av kemiska molekyler.

Frosseri och könsfermon
Han startade med dödsynden frosseri och njutningen vi känner till mat och vi fick lära oss om hur de kemiska ämnena i lukter reagerar med våra luktreceptorer och får oss att känna njutning. Dessutom är vi alla luktblinda mot det ena eller andra vilket kan vara mot sparriskiss-lukten eller något så trivialt som fotsvett. Dessutom finns det vissa luktmolekyler som finns i flera saker. Luktmolekylen i selleri är ett könsfermon för grisar och därför letar suggor gärna tryffel då det innehåller även detta ämne precis som galtarnas saliv.

Pengar eller kärlek?
På slutet gick föreläsningen över till att handla om dödsynden vällust, till den räknas njutningen av förälskelse och kärlek. Experiment har visat att samma receptorer i hjärnan triggas när förälskade personer får se en bild av sin älskade respektive en bunte pengar. Så specifikt är vår hjärnas belöningssystem. Hormon balansen förändras även vid förälskelse och bland annat sjunker serotonin som gör att vårt omdöme försvinner helt. Som tur var endast när det kommer till personen som man är förälskad i vilket gör att man inte kan hitta några fel hos den. Åtminstone de arton första månaderna, då det är så länge forskningen säger att en förälskelse kan hålla och därefter går det antingen över i kärlek eller tar slut.

Den roligaste föreläsningen någonsin
När applåderna dött ut hade jag inte bara lärt mig mer om kemi utan troligen aldrig skrattat så mycket under en föreläsning tidigare. Med sina historier om hur kemin fungerar runt omkring oss lyckades Ulf Ellervik gång på gång engagera publiken och frambringa skrattsalvor. Som kemistudent kände jag igen de kemiska formlerna och annat som kom upp, men Ellervik gick igenom och förklarade allt så natruligt att förkunskaper i naturvetenskap inte behövdes. Vem som helst kunde skratta med och lära sig mer om kemins njutning.

Ulf Ellervik pratade bland annat om dödssynder och molekyler. Foto: Jonas Jakobson.
Ulf Ellervik pratade bland annat om dödssynder och molekyler. Foto: Jonas Jakobson.

Hallå där… Ulf Ellervik. Hur känns det att det kom så mycket folk?
– Fantastiskt! Helt galet att så många kom vilket var fantastiskt kul! Det var en mycket god stämmning även bland de som fick vänta en timme för att gå på föreläsnngen efter.

Förväntade ni er att det skulle komma så mycket folk på föreläsningen?
– Man vet ju aldirg hur det blir, men vi anade att det kunde komma en del. Dels är det Lund och vi visste att videon om jubileumskursen hade fått tjugo tusen visningar innan.

Kommer de andra föreläsningarna ockå att live-streamas?
– Nej.

Tror ni det kommer fortsätta att vara lika stort tryck på de andra kommande föreläsningarna?
– Svårt att säga men som alltid kommer flest första gången, så det kommer nog minska. Men jag tror ändå att det kommer fortsätta att komma en del, vi får se.

Vad är ert mål med jubileumskursen? Vad hoppas ni att deltagarna ska få ut av det?
– Att folk inser vilken bredd av forskning som finns på universitetet. Samt även får besöka olika delar av universitt och upptäcker dess mångfald. Jubileumskursen är en möjlighet för oss att visa Lunds Universitets stora spann på forskning under ett samlat evenemang.

Missade du föreläsningen? Då kan du hitta den här: 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.