Kungen: ”De minns sina upptåg tydligare än sina uppsatsämnen”

- in Nyheter

Till nyskriven musik firades Lunds universitets 350-årshögtid. I hyllningstalen lades fokus på faktaresistens, eller ’alternativ fakta’, ett begrepp som florerat flitigt i media sedan Trumps installation. I Kung Carl XVI Gustaf tal presenterades, för att använda Konungens ord, en ”liten spaning” gällande Lundastudenterna.

I Rektor Torbjörn von Schantzs och rektor emeritus Göran Bexells hyllningstal kallades utbildningen för det främsta medlet för att skilja fakta från fiktion. Den senare betonade att trots den förändrade internationella situationen får fakta aldrig ersättas med alternativ fakta. Torbjörn von Schantz sa att ”i tider där tyckande och vetande sammanvävs” blir välutbildade och kritiska internetanvändare en avgörande maktfaktor mot faktaresistens.

Lunds Universitet fick även mottaga kungliga gratulationer av Akademiska Föreningens formella beskyddare, Kung Carl XVI Gustaf. Han sa, lätt road, att om man frågar en gammal Lundastudent vad denne minns från sin studietid, så är det allt annat än vad utbildning heter.

– Det är med referenser till Akademiska föreningen före akademiska studier. De minns sina upptåg tydligare än sina uppsatsämnen. Det är helt enkelt många generationer som haft det väldigt roligt här, konstaterar Kung Carl XVI Gustaf.

Han avslutade sitt tal med en hyllning till fri, oberoende forskning och utbildning. Något han menar är lika viktig idag som för 350 år sedan, då gränsen mellan åsikter och fakta tycks bli alltmer diffus.

Under jubileumshögtiden överräcktes även det första exemplaret, en guldpläterad version av Lunds universitets jubileumsmedalj, ut till H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Utöver denna har ytterligare 35 numrerade medaljer i silver tagits fram vilka kommer att auktioneras ut den 11 februari i Universitetshusets aula.