Grand opening för skissernas museum

- in Kultur & Nöje, Nyheter

I lördags återinvigdes Skissernas museum. Efter förnyelsearbetet är museet åter redo att välkomna besökarna in i en värld av skisser och målningar.

Innan öppningsdagen fick Lundagård en rundvandring av museichefen Patrick Amsellem. Han började med att berätta att mycket av arbetet har gått ut på att skapa en bättre tillgänglighet för studenter, forskare och allmänheten. Därför hänger det nu stora skyltar i varje rum som beskriver konsten i just det rummet. En version på svenska och en på engelska.

Caledonia Curry tyckte det var roligt att besvara pressens frågor. Foto: Cornelia Smedberg.

Besökarna bjuds in
I det första rummet, den svenska salen, har en av de största förändringarna skett. Även om konsten är hängd på samma sätt som tidigare, finns där nu även ett speciellt arkivskåp med skisser som kompletterar de tavlor som sitter på väggarna.
– Det är ett försök till att bjuda in besökarna till att själva upptäcka, sa Patrick Amsellem.

Museets hjärta
Birgit Rausings sal, även kallat innergården, är ett rum som han har stora förväntningar på. Där kommer det att hållas workshops, seminarier och bjudas på musik.
– Det här är museets hjärta. Här kommer vi att möta besökarna, sa Patrick Amsellem.

Att innergården är något alldeles speciellt märks. Taket är beklätt med stora speglar och i dem reflekteras, den näst intill gigantiska väggmålningen, i form av att ett porträtt av en kvinna som heter Maram. Det är den amerikanska gatukonstnären Caledonia Curry, vars artistnamn är Swoon, som har gjort det. Hon gör ofta projekt av människor som hon träffar i sin vardag och är bland annat intresserad av sociala frågor. Därför målade hon av Maram, som är en flykting från Syrien.

Spridning av glädje
I samband med porträttet intervjuade Swoon Maram, och när hon skrattade bestämde sig Swoon för att försöka gestalta glädjen som Maram känner över att ha en trygg plats att vara på och att ha fått möjligheten att kunna skapa ett nytt liv. Genom att porträttera Maram med ett leende på läpparna menar Swoon att det sprids humanitet.

För den som inte kunde vara med på öppningsdagen går det bland annat bra att droppa in på torsdagskvällar då museet håller kvällsöppet. Vill man dessutom fördjupa sig i Swoons porträtt ovan hålls ett särskilt evenemang om detta torsdagen den andra februari.