Professor Hans Rosling är död

- in Nyheter
@Tindra Englund

Efter ett års kamp mot cancern avled professor Hans Rosling under tisdagmorgonen, omgiven av nära och kära. 

Hans Rosling har under de senaste åren lyckats med att göra statistik sexigt och genom sina föreläsningar och TED talks har han ställt mångas världsbild på kant.

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Han ägnade sin yrkesverksamhet åt globala hälsoproblem, bland annat ebolaepidemin i Västafrika.

Som ung läkare arbetade han i Mozambique där han upptäckte en tidigare okänd förlamningssjukdom som hans forskarlag kom att kalla Konzo. Hans  20 år långa forskning inom global hälsa har fokuserat på samband mellan ekonomi och hälsa i Afrika, Asien och Latin Amerika.

Hans Rosling har även varit rådgivare till WHO och UNICEF och han var en av grundarna till Läkare utan gränser i Sverige. Han har dessutom startat nya kurser grundat stiftelsen Gapminder och publicerat en lärobok i global hälsa.

Enligt Gapminder.org varHans Roslings fem budskap om världens tillstånd att:

  • Världen kan inte längre delas in i två grupper. Den gamla indelningen i industri- och utvecklingsländer har ersatts av en värld med en kontinuerlig variation av socio-ekonomisk utveckling.
  • De flesta asiatiska länderna moderniseras dubbelt så fort som Västeuropas länder någonsin gjort.
  • En ny klyfta kan komma att uppstå mellan de fem miljarder människor som rör sig mot ett hälsosammare liv med utbildning, mobiltelefoner, elektricitet, tvättmaskiner och sjukvård och de mer än en miljard människor som fastnat i den onda cirkeln av absolut fattigdom och sjukdom.
  • Hittills har alla framsteg mot hälsa och välfärd åstadkommits till priset av ökande utsläpp av koldioxid vilket förorsakar.
  • Det finns skäl till att vara optimistisk gällande världens framtid eftersom vi för närvarande tar hand om vår värld så uselt (alltså finns det goda möjligheter att förbättra livet för alla människor och skapa en säker och hållbar värld).

I januari 2016 fick Hans Rosling diagnosen cancer i bukspottkörteln och han avled enligt DN under tisdagsmorgonen omgiven av sin familj i Uppsala.

Hans Rosling blev 68 år och sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus med familjer samt sin bror Mats Rosling med familj.

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts