”Vänd inte blicken från sydöstra Europa”

- in Nyheter

Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic besökte i dag Lund och höll ett föredrag om EU:s och Nato:s betydelse för sydöstra Europas framtid.

 Kroatiens statschef Kolinda Grabar-Kitarovic har en bakgrund som utrikesminister och toppdiplomat. I dag besökte hon Lund och höll ett anförande i Universitetshuset om EU:s och Nato:s roll på Balkan. Kroatien utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991 men fick inte full kontroll över sitt territorium förrän 1995, efter flera år av krig mot serbiska separatister. Den unga staten har dock sedan dess brottats med korruptionsproblem, svag ekonomi, hög arbetslöshet och ”brain drain” – utvandring av högutbildade.

2013 blev Kroatien medlem i EU, vilket många hoppades skulle få fart på ekonomin. Landet är sedan tidigare även medlem i Nato. Kolinda Grabar-Kitarovic menar att Kroatiens grannländer också måste få bli medlemmar i dessa organisationer för att trygga en varaktig fred och sätta fart på reformarbetet i regionen.
– Tyvärr har EU och Nato för tillfället vänt blicken bort från sydöstra Europa. Det bäddar för en negativ utveckling i regionen som återigen skulle kunna bli en krutdurk med etniska motsättningar, säger Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic.

Som exempel på hur omvärlden förlorat intresset för ex-Jugoslavien hänvisade presidenten till det försök till statskupp som ägde rum i Montenegro förra året. Ett antal ryska agenter som senare utvisades ur Serbien misstänks ha legat bakom kuppförsöket, men händelserna fick aldrig så stor uppmärksamhet i Västeuropa och många känner inte ens till att något hänt.

Måste hejda extremism
Ett annat hot mot stabiliteten i sydöstra Europa är enligt Kolinda Grabar-Kitarovic det växande inflytande som Saudiarabien och Qatar fått över delar av befolkningen, genom till exempel moskébyggen och andra investeringar.
– De rika staterna i Mellanöstern får förstås ge muslimer ekonomiskt bistånd, men de har ingen rätt att lägga sig i vår politik. I Kroatien accepterar vi inte det och det borde inte någon annan göra heller. Vår muslimska minoritet har alltid varit extremt välintegrerad, men nu ser vi att islamismen börjat spira i regionen, säger Kolinda Grabar-Kitarovic.

Hon menar att behovet av reformer är mycket stort på Balkan och kanske främst i Bosnien och Hercegovina, som har en svag ekonomi och svaga politiska institutioner. Om inte modernisering och utveckling tar fart i landet kan etniska konflikter återigen komma att eskalera, menar Kolinda Grabar-Kitarovic.
–Bosnien behöver både sociala, ekonomiska och politiska reformer. Att inleda medlemskapsförhandlingar med EU och Nato och försöka uppfylla deras kriterier skulle skynda på utvecklingen. För den långsiktiga säkerheten i regionen vore det också helt nödvändigt, säger Kroatiens president Kolinda Grabar-Kitarovic