Ett intressant och smålustigt samtal om porr

- in Nyheter

På onsdagskvällen gästade Puma Swede Studentafton. Kvällen bjöd på några livade anekdoter samt en inblick i en värld långt borta från tysta läsesalen på Universitetsbiblioteket.

Med temat ”Fuck jantelagen” besökte Sveriges största porrstjärna Puma Swede konsertsalen i Lunds Stadshall. Moderator för kvällens samtal var Maria Larsson från Linnéuniversitet i Växjö.

Puma Swede, eller Johanna Jussinniemi som hon egentligen heter, har arbetat i porrindustrin sedan hon var 28 år. I en tidigare intervju med Aftonbladet har hon beskrivit hur det hela började med festa på Stureplan och älskade det livet. Nästan som att det skulle leda till ett vägval mot porrvärlden och inte Paradise Hotel, mediavärlden eller en kandidat i ekonomi.

Som gäst på Studentafton reder hon ut det karriärsteget mer utförligt. Med en rosa tröja med trycket ”Pussitive” studsar hon upp på scenen och försöker under kvällen begreppsliggöra porrvärlden för en oinitierad men intresserad publik.

Hon berättar om sin uppväxt som hästtjejen som spenderade fredagskvällarna i stallet och inte på festerna. Ett ganska stillsamt och okomplicerat liv förändrades när hon vann en modelltävling och kom i kontakt med Bingo Rimér. Porren kom efterhand, med små steg tills det enligt Puma blev rimligt att omfamna hela paketet.

Till de människor som vill följa en dröm eller välja en karriärväg som andra problematiserar men inte nödvändigtvis porren, säger Puma:
– Själv hade jag turen att ha en ganska stöttande familj. Annars vill jag uppmuntra folk att ”be yourselves” och om dina vänner inte håller med, kanske du ska byta ut dina vänner, säger Puma Swede.

Puma Swede. Foto: Siri Larsson.

Att porren kan ge skeva kroppsideal för unga människor och att skillnaderna mellan porren och vanligt sex är stora är inga ämnen som Puma duckar för. Hon berättar att hon var och berättade om sina upplevelser i Bromma gymnasium för ett par år sedan, vilket bemöttes positivt av elever men negativt av skolans rektor. Detta gör dock Puma gärna igen:
– Ut med mig i skolorna, utbrast hon glatt under diskussionen.

Puma gav år 2012 ut den självbiografiska boken ”Mitt liv som porrstjärna”. I boken ville hon bland annat ställa frågor som varför kvinnor inte får njuta av sex på samma sätt som män, samt varför kvinnliga porraktriser stämplas som offer?

Det förstnämnda har i samtiden problematiserats av allt från Zara Larsson till Smail, det andra är möjligen mer kontroversiellt och kanske en fördom många i publiken sitter inne på.

Man slås ändå av hur mycket Puma låter som en vanlig entreprenör. Hon har sitt huvudsakliga yrke, hon har sina Camshows och hon säljer underkläder. Hon nämner även ett möjligt samarbete med ett kaffeföretag samt vikten av att hålla sitt varumärke vid liv.

Sedan kommer en anekdot om majsens betydelse i förberedelserna inför en analsexscen och påminnelsen att det kanske inte är sedvanliga entreprenörstricks ändå.

Puma touchar feminismen under ett ögonblick och tycker att feminister bör omfamna henne eftersom hon tjänar bra och bättre än sina manliga motsvarigheter. Här missade annars skickliga moderatorn Maria Larsson att ta samtalet lite djupare och problematisera men i stället väljer hon att svara att hon själv också är för ekonomisk jämställdhet.

Trots detta blir det en intressant kväll som Studentafton och Puma Swede bjuder på. Puma talar ganska obekymrat om porrvärlden men samtidigt ärligt om de uppoffringar som det innebär, och att man inte kan förvänta sig ett vanligt receptionistjobb efter att ha gjort 38 porrfilmer.

Hon försökte nyansera den etablerade bilden av branschen och fick ibland uppbackning av Maria Larsson gällande vissa fakta. Diskrepansen mellan porren och verklighet försökte hon inte förneka, tvärtom, och menade att hon själv gärna hjälper till med att förklara det för ungdomar. Kvällen saknade en större portion problematisering men om målet var ett intressant och smålustigt samtal om porr lyckades Studentafton med det.