LundaPride för mänskliga rättigheter

- in Nyheter

LundaPride 2017 drar igång på fredag. Årets festival bjuder på fler dagar och ett späckat schema av fest, frihet och föreläsningar.

För fjärde året i rad anordnar föreningen LundaPride pridefestivalen med samma namn, som kommer äga rum 19–21 maj i Lundagård. Föreningen bildades år 2014 och sedan dess har de jobbat med olika aktiviteter inriktade på HBTQIA+.

Temat för årets festival är Tillsammans. LundaPride menar att det bara är tillsammans som världen kan göras bättre och mer inkluderande för alla.

Glädjefylld fest med allvar
Jonas Lönnberg är en av de som är med och arrangerar årets LundaPride. Han är optimistisk inför årets festival men vill till viss del nyansera bilden av vad Pride är, eller ska vara.
– Pride ska inte bara ses som ett regnbågsjippo som förskönar HBTQIA-personers livsupplevelser. Pride ska uppmärksamma samhällsproblem och orättvisor och därigenom utbilda människor som kanske inte tycker att Pride är viktigt. Men självklart är det också en fest med mycket glädje, säger Jonas Lönnberg projektledare på LundaPride.

Jonas talar om att upplevelsen som HBTQIA+-person kan skilja sig åt världen över. Utvecklingen med homosexuellas situation i Tjetjenien har uppmärksammats och fördömts nyligen av flertalet politiska företrädare.
– Mänskliga rättigheter är viktiga att uppmärksamma över hela klotet. LundaPride grundades efter en manifestation mot kriminaliseringen av homosexualitet i Uganda 2014. Med det sagt, finns det oerhört mycket kvar att kämpa för även i Sverige. Det var först ifjol som transsexualitet inte längre klassas som en psykisk sjukdom av Socialstyrelsen till exempel.

Studentföreningar kan göra mer
Ett nytt inslag i årets LundaPride är att arrangörerna kommer dela ut ett pris till den nation som bäst arbetat med, och belyst HBTQ-frågor. Men Jonas Lönnberg menar att bland deltagarna i festivalen syns lika många, om inte fler, icke-studenter som studenter.
– Det är glädjande när nationer och studentföreningar deltar i Pride på olika sätt. Men jag tycker antalet föreningar som är med är relativt få och kan definitivt bli fler, säger Jonas Lönnberg.

LundaPrides program spänner över flera dagar i år. För den som sent omsider vill engagera sig i festivalen finns fortfarande möjligheten.
– Volontärsanmälan har ju stängt men paraden välkomnar alla som vill vara med och gå. Dra ihop ditt gäng och gå i paraden för allas lika värde, säger Jonas Lönnberg.

Politiskt? Ja!
LundaPride är partipolitiskt obundna och välkomnar människor från alla politiska hemvister givet att man skriver under på festivalens grundläggande värdegrund. Det handlar om alla människors lika rättigheter att leva tryggt, säkert, oinskränkt och okränkt. Vid en genomgång av riksdagspartiernas samt FI:s partiprogram finns extensivt innehåll om HBTQ-frågor, med möjligt undantag för KD och SD. Inget parti använder dock HBTQIA+ som begrepp.
– LundaPride är politiskt i det att vi givetvis vill influera beslutsfattare att bättre belysa HBTQIA+-personers rättigheter i samhället. För mig personligen är det inte antalet bokstäver som representerar olika identiteter det centrala utan snarare medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Andra åsikter om detta finns och därför är det viktigt för oss att vara så inkluderande som möjligt, säger Jonas Lönnberg.

Bland aktiviteterna på LundaPrides schema märks bland annat Pridepoolparty på fredagen, parad på lördagen samt Klubb Out på kvällen samma dag.
– Alla aktiviteter vi arrangerar är alkoholfria bortsett från Klubb Out. Det kommer bli Lunds mest inkluderande fest. Kom dit, dansa och fira LundaPride 2017, säger Jonas Lönnberg.