En episk nollegeneral

- in Porträttet, Studentliv

I augusti fylldes Lund av nyblivna och förväntansfulla studenter. 2100 av dessa ska påbörja en utbildning vid Lunds Tekniska Högskola (LTH). Under de sex första veckorna kommer deras liv präglas av ett fullspäckat aktivitetsschema vilket Nollegeneralen Klara Olli och hennes team ligger bakom.

– På LTH säger vi att syftet med nollningen bygger på de fyra grundpelarna; att man ska känna sig välkommen, få vänner, känna sig respekterad och klara sina studier. De tre första kriterierna ger förutsättningarna för att man ska trivas och fortsätta studera, säger Klara Olli.

Sedan januari har hon arbetat på heltid som Nollegeneral och haft det största ansvaret med årets planering av aktiviteter inför LTH:s nollning. Nollegeneralen är högsta hönset när det gäller allt arbete bakom evenemangen samt kontaktperson för LTH:s nollningsperiod. Till sin hjälp har hon en grupp på åtta andra studenter, vilka precis som henne har tagit ett studieuppehåll och på heltid jobbar med nollningen. Dessa är hennes vice och sju Øverstar. Varje Øverste har huvudansvaret för ett specifikt evenemang eller område inom nollningen.

– Efter gymnasiet fanns det för mig inget annat val än att studera i Lund, specifikt då på LTH. Jag hade hört så mycket bra om det, att det helt enkelt ska vara så kul och erbjudas bra studentliv. Jag sökte in direkt och kom som siste reserv in på Elektroteknik hösten 2014, säger Klara.

Lustigt nog missade Klara själv en del av sin egen nollningsperiod. Hon hade helt förbisett att uppropet var en vecka före kursstart och var istället på solsemester på Sicilien. Väl tillbaka i Lund tog hon igen det hon missat. Klara berättar om de intensiva nollningsdagarna med pendlingen till och från hennes föräldrahem i norra Skåne utanför Osby.

–Jag var knappt hemma för att sova och utnyttjade nog varenda soffa, matta och golv hos mina kursare under nollningsperioden, säger Klara skrattandes.

I höst byter Klara bana till Teknisk Fysik programmet. Detta då hon länge har känt att hennes magkänsla säger att det är mer hennes grej. Exakt vad hon kan tänka sig att göra i framtiden vet hon inte än. I en något vag vision ser hon sig själv så småningom ta examen, få ett jobb och börja betala tillbaka CSN-lånet. Innan dess vill hon fokusera på att leva i nuet. Klara kan både tänka sig att engagera sig i andra studentengagemang igen eller plugga något annat ett tag.

Det är inte bara på LTH som nollningen är årets största evenemang.

– Jag tror det beror på att det berör så många. Alla vill synas för att visa de nya studenterna vad de har att erbjuda inom studentlivet. Dessutom vill man även ge tillbaka till nästa generation studenter, då man själv hade en så bra nollning, säger Klara.

Utan en nollningsperiod tror Klara att Lund hade gett intrycket av att vara en mer ogästvänlig studentstad. De nya studenterna hade troligen inte kommit in lika lätt i studentlivet och Klara tror det hade skapat en större segregering mellan mer extroverta studenter som söker sig självmant till engagemang och de som inte gör det.

Förutom att vara aktiv under sin egen nollning har Klara tidigare varit fadder till nya studenter och jobbat som sexmästare; studentordet för festfixarna. Dessutom har hon engagerat sig inom Teknologkåren samt nationslivet. Över våra chai-latte muggar på caféet där vi sitter frågar jag Klara vad hon tycker om att göra på sin fritid. Rakt på sak svarar hon småskrattandes att hon inte har någon fritid utanför alla sina engagemang. Det finns helt enkelt så mycket kul att göra som student i Lund menar Klara.

– Efter tre år med en mindre roll inom Nollningen kände jag att det var dags för en större utmaning. Nollningen är så otroligt kul, man träffar massa människor och är så mycket på gång. Jag tänkte att jag också ville göra ett sådant stort projekt, vilket förmodligen är det största projektet som finns på Teknologkåren, berättar Klara.

Som valberedningens kandidat röstades Klara fram för posten som Nollegeneral. När posten blev hennes kunde hon inte annat än hoppa av lycka, skjuta upp plugget en termin till och sätta igång med planeringen. Allt från utvärdering av hur saker har gått tidigare år, planering av aktiviteter och genomförandet av utbildningar. Utbildningarna är för faddrarna och andra engagerade under nollningsperioden. De innehåller allt från vett och etikett till likabehandlingsplan, alkoholutbildning samt krishantering. Att hålla i utbildningarna har varit en av de större utmaningarna för Klara. Spexa och skoja på scen gör hon gärna. Däremot att hålla tal där något seriöst och viktigt ska framföras ger henne scenskräck. Öppningstalet för de nya nollorna känner hon lite oro inför. Dock blir det även hennes först öppningstal då hon missade sitt eget, vilket hon tycker ska bli spännande att få vara med om. Samtidigt ser hon inte scenskräcken som något hinder, utan som ännu en utmaning hon gärna bemästrar och ett sätt att utvecklas som person.

– Jag känner mig otroligt förväntansfull inför nollningen, men vågar egentligen inte ha några specifika förväntningar. Troligen kommer det hela flyta på som planerat och jag hoppas att det blir en så lycklig nollning som möjligt. Dock oroar man sig för om någon jobbig incident kommer inträffa. Som en kris där någon kommer till skada eller att en brand uppstår, säger Klara.

För Klara har hennes engagemang och deltagande i nollningen betytt allt. Det har gett henne ett kontaktnät, en inblick i studentlivet och hjälpt henne med plugget.

– Utan chansen till allt detta hade jag inte hamnat där jag är nu. Jag hade inte haft möjligheten att hitta vad jag vill fylla min tid med utanför plugget. Såsom alla engagemang vilka ger mig en paus ifrån plugget och har skapat mitt liv här i Lund, berättar Klara.

Hon hoppas att nollningen ska hjälpa de nya studenterna att känna sig välkomna till Lund och LTH. Precis som det gjorde för henne. Att de hittar sin grej och känner att de har hamnat rätt. Helt enkelt, att de får en episk start på sin tid i Lund.