Studenter betvivlar nordkoreansk attack

- in Nyheter

Nordkoreas fortsatta provokationer har satt skräck i världssamfundet. Lundastudenter på plats i Sydkorea vittnar dock om en annan verklighet än den som framställs i västerländsk media.

Efter att ha avfyrat en rad ballistiska robotar utförde Nordkorea den 3 september sin i raden sjätte kärnvapenprovsprängning.  Trots upprepade militära hot från USA:s president Donald Trump och ytterligare FN-sanktioner mot landet förblir Nordkoreas retorik hotfull.

Lunds universitet har denna termin utbytesstudenter vid flertalet universitet i Sydkoreas huvudstad Seoul. En av dem är Moa Persdotter som under hösten avslutar sin masterexamen i statsvetenskap vid Korea University. När hon anlände till Sydkorea hade hon föreställningen att Nordkorea skulle vara ett känsligt ämne. Men hon blev snabbt varse att så var inte fallet.

– Folk i allmänhet rycker på axlarna när det kommer på tal. Professorer gör narr av Kim Jong Un och idiotförklarar Nordkoreas handlingar, berättar Moa.

Moa Persdotter i Sydkorea. Foto: Privat

Allra mest avspända är de sydkoreanska ungdomar och “young professionals” som Moa pratat med. Hennes uppfattning är att de flesta anser att det alltid varit på det här sättet och att det hela har blivit uppförstorat.

– Sydkoreanerna är inte särskilt oroliga. De jobbar tolv timmar om dagen och bryr sig mer om utseende och social status än världspolitik. De tycker inte att det finns någon större anledning till oro nu än innan provsprängningen och uppskjutningarna, säger hon.

En av Moas studiekamrater vid Korea University är doktorand i Nordkoreastudier. Enligt henne är det hela bara en kapprustning och därför bör Nordkoreas hot inte tas på särskilt stort allvar.– Hon säger att det vore helt irrationellt för Nordkorea att gå till angrepp mot ett annat land. De vill bara få världen att ta dem på allvar och förhandla med dem.

Isak Amundsson, ingenjörsstuderande vid Lunds Tekniska Högskola, som spenderar höstterminen vid Dongguk University, har liknande intryck. Han menar att hans vistelse inte har påverkats av Nordkoreas senaste provokationer.

– Visst hör man om det på nyheterna ibland. Men det rapporteras mer om det i Sverige än här, berättar Isak.

Trots att både Moa och Isaks nära och kära hemma i Sverige tycker att det hela är ganska obehagligt så upplever de själva ingen oro.

– Eftersom alla andra tar det så lugnt så gör vi också det. Här i Korea lär man sig att ta det hela med en klackspark, menar Isak.

På Sektionen Externa relationer vid Lunds universitet berättar Marie Herner Hällström, teamledare för Mottagande, mobilitet och service, att de inte har några planer på att avsluta utbytet med Sydkorea.

– Vi rättar oss efter UD:s rekommendationer. Alla studenter som åker ut i världen via Lunds universitet är täckta av ”Student UT” via Kammarkollegiet, och kan därmed få kris-assistans dygnet runt via Falck Global Assistance, säger Marie Herner Hällström.

Avslutningsvis betonar Marie Herner Hällström att studenter givetvis har möjlighet att avbryta sitt utbyte i förtid om de är oroliga.